NVWA: dierziekte blauwtong rukt op in Flevoland

FLEVOLAND • Do 5 oktober 2023 | 20:05 • Donderdag 5 oktober 2023 | 20:05

Nadat de dierziekte blauwtong eerder was vastgesteld in Almere en Zeewolde, heeft de ziekte zich nu ook naar andere delen van Flevoland verspreid. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit(NVWA) dat donderdag is gepresenteerd. Het virus is ook vastgesteld in onder meer Lelystad, Dronten en delen van de Noordoostpolder.

De besmettingen komen door de beet van mugjes (knutten) die het virus bij zich dragen. Blauwtong komt vooral voor bij schapen en runderen, maar ook bij andere herkauwers zoals geiten en herten. Het veroorzaakt koorts en lusteloosheid en ontstekingen in de bek en aan de poten van de dieren. De ziekte zelf is volgens het NVWA normaal gesproken niet dodelijk, maar door bijkomende factoren zoals slecht eten gaan dieren wel dood aan de neveneffecten.

Virus slaat hard om zich heen
In totaal zijn er in Flevoland 21 meldingen gemaakt van de dierziekte. In de rest van Nederland slaat het virus nog harder om zich heen. In het hele land zijn meer dan 1100 meldingen gedaan van zieke dieren. In september waren dat er landelijk nog maar 49.

Blauwtong dook begin september voor het eerst sinds 2009 weer in Nederland op. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw noemde het snelle oprukken vorige week het 'voltrekken van een drama'. Alleen in Zeeland, Limburg en Groningen wordt niet of nauwelijks blauwtong bij bedrijven gemeld.

Niet gevaarlijk voor mensen
Dieren met blauwtong moeten worden gemeld bij het NVWA, maar er is geen bestrijdingsplicht. Het virus is namelijk niet overdraagbaar op en niet besmettelijk voor mensen. De NVWA onderzoekt of de vaccinatie die op dit moment beschikbaar is, ook effectief kan worden ingezet tegen de blauwtong-variant die nu rondgaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel