Bestuur van VV Unicum luidt de noodklok: zonder vrijwilligers wordt het niets

LELYSTAD • Za 7 oktober 2023 | 19:02 • Zaterdag 7 oktober 2023 | 19:02

Het bestuur van VV Unicum in Lelystad luidt de noodklok over het schrijnende tekort aan vrijwilligers. De voetbalclub moet het steeds vaker noodgedwongen zonder bepaalde voorzieningen doen.

"Het wedstrijdsecretariaat is al weken gesloten, we spelen wedstrijden zonder scheidsrechter en de keuken in de kantine is regelmatig dicht", vertelt voorzitter Chris Piket. "Het is water naar de zee dragen op dit moment, vandaar dat wij een brandbrief eruit hebben gegooid."

Brandbrief van het bestuur
In de brief worden de leden opgeroepen om zich aan te melden als vrijwilliger omdat de huidige vrijwilligers volgens de voorzitter zwaar overbelast zijn en vaker afhaken. Ondanks dat de club een wachtlijst heeft voor nieuwe leden zijn ouders niet bereid om zich in hun vrije tijd in te zetten voor de club.

"Ik denk dat het een probleem in onze samenleving is. Ze brengen de kinderen hier en de ouders gaan vervolgens naar de Gamma of ergens anders heen. En wij lossen het wel op voor ze. Ik denk dat het wij-gevoel er niet meer is bij de mensen."

Drastische maatregelen
Als het vrijwilligerstekort aanhoudt zal het bestuur in de toekomst mogelijk drastische maatregelen moeten nemen. "Het kan zijn dat we een soort van borg op de contributie gaan gooien die mensen terug kunnen verdienen door vrijwilligerswerk te doen. Of we moeten het aantal leden gaan verlagen want dit is niet houdbaar", aldus voorzitter Piket.

"Ik denk dat een hoop mensen druk zijn en bang zijn dat er dan teveel verwacht wordt", vertelt een moeder die haar zoon van de club komt halen. "Ik denk dat op zo'n grote club met zoveel kinderen en dus ook veel ouders er toch wat mogelijk moet zijn. Ik hoop dat we er samen uitkomen."

Een andere voetbalouder, die als trainer vrijwilligerswerk doet, vertelt: "Het is een kwestie van planning en ergens voor willen gaan. "Je helpt niet alleen de club ermee maar ook je eigen zoon."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel