Tiny house op dijk vertelt verhaal van de leidam naar het oude Kraggenburg

KRAGGENBURG • Ma 9 oktober 2023 | 8:06 • Maandag 9 oktober 2023 | 8:06

Sinds kort kun je overnachten op een bijzondere en historische plek bij Kraggenburg. Slapen in een klein huisje, waar je ook iets te weten komt over de geschiedenis van die plek. Het tiny house staat op een bijzondere locatie, boven op de Zwartemeerdijk, op de plek waar voor de inpoldering een dam lag die naar het oorspronkelijke Kraggenburg liep.

Kraggenburg was vroeger een terp, met daarop een wachtershuis met een vuurtoren. De terp lag kilometers uit de kust, in de toenmalige Zuiderzee. In de negentiende eeuw werd er naar de terp een zogenoemde leidam aangelegd, om schepen richting Zwolle een veiliger vaart te bieden.

Verhaal is onderbelicht
Het tiny house is onderdeel van de boerderij Zuiderkrib, waar naast het boeren ook recreatie mogelijk is. Eigenaar Heidi Vereecken vindt het belangrijk dat bezoekers een stuk van de Flevolandse geschiedenis meekrijgen: "Mijn opa was pionier. En ik ben de kleindochter van een pionier. Dit verhaal is eigenlijk onderbelicht. Maar als je erover vertelt, vinden mensen het leuk om erover te horen. Erover vertellen aan alle gasten, dat is mooi," aldus Vereecken.

De terp Kraggenburg in de Zuiderzee

Ze vertelt niet alleen zelf over de plek. In het huisje staat ook een radio met een podcast en er zijn binnen nog andere kleine verwijzingen naar de geschiedenis te vinden.

Zo zijn de dekbedden bedrukt met oude landkaarten, hangt er een peilschaal met daarop de namen van alle lichtwachters die gediend hebben op de terp Kraggenburg en is er servies met afbeeldingen. Verder ligt voor de deur, in het Zwarte Meer, het landschapskunstwerk PIER+HORIZON. Ook dat heeft een link met de geschiedenis van de leidam.

Het interieur van het huisje

Tijdelijke vergunning
Het plaatsen van het huisje op de dijk had wel wat voeten in de aarde. Want een huis op een dijk zetten, dat mag zomaar niet. Volgens Vereecken zijn er heel wat gesprekken aan vooraf gegaan met het Waterschap, de provincie en de gemeente. Uiteindelijk is er een tijdelijke vergunning verleend voor de komende vijf jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel