Almere trekt bijna 3 miljoen uit voor verbeteren bestaanszekerheid

ALMERE • Wo 11 oktober 2023 | 6:00 • Woensdag 11 oktober 2023 | 6:00

De gemeente Almere trekt bijna drie miljoen euro uit om de bestaanszekerheid van inwoners in de stad te verbeteren. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de energietoeslag. Ook gaat een deel naar instanties die Almeerders helpen die het financieel zwaar hebben. 'Voor veel huishoudens in Almere is de situatie nijpend', zegt wethouder Froukje de Jonge.

Het zijn noodmaatregelen. Den Haag moet met een structurele oplossing komen, vindt wethouder Froukje de Jonge. Daar moet volgens haar kritisch gekeken worden naar het sociale minimum. Dat is het bedrag dat je minimaal nodig hebt om rond te kunnen komen. Volgens haar is dat bedrag te laag en heb je werkelijk meer geld nodig in het dagelijks leven. Mensen die nu op papier het sociaal minimum verdienen, komen niet in aanmerking voor verschillende toeslagen en komen daardoor uiteindelijk niet rond. Het Rijk is bezig hier een oplossing voor te vinden, legt de wethouder uit. "In de tussenliggende tijd, plakken wij pleisters."

Werkende armen
De gemeente Almere wil inwoners met een inkomen tot 125% van het minimum energietoeslag geven, nu ligt dat nog op 120%. "Wij zien ook een categorie 'werkende armen", legt wethouder de Jonge uit. "Dat zijn hardwerkende Almeerders die een inkomen verdienen dat hun niet boven het bestaansminimum helpt. We vinden dat die ook recht hebben op deze toeslag." De wethouder verwacht nu zo'n duizend extra huishoudens te kunnen helpen.

Een deel van het geld gaat dus ook naar instanties die Almeerders met een klein budget ondersteunen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het jeugd sport- en cultuurfonds en het fonds bijzondere noden. Daarnaast wil de gemeente ook geld steken in een voorziening die kosten voor tandartszorg vergoed.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel