Israëlische vlaggen in brand gestoken op Urk

URK • Wo 11 oktober 2023 | 9:38 • Woensdag 11 oktober 2023 | 9:38

Zo'n twintig Israëlische vlaggen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in brand gestoken op Urk. Dat bevestigen de politie en de gemeente Urk. Bij meerdere Urkers zijn vlaggen met stok en al van de gevel gehaald. Naast de kerk De Poort zijn de vlaggen in brand gestoken.

Bij meerdere inwoners van Urk hangen Israëlische vlaggen aan de gevel als symbool van steun voor de slachtoffers van het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas.

"Dit mag niet"
Burgemeester Cees van den Bos van Urk keurt de actie af. "Dit mag niet. We hebben vrijheid van meningsuiting en dat dien je te respecteren. Vertrouw erop dat dit gebeuren de volledige aandacht heeft bij de gemeente en de politie."

De gemeente Urk heeft de verbrande resten opgeruimd, maar er zijn nog brandsporen te zien. De politie laat weten dat er aangifte is gedaan. Er wordt onderzoek gedaan in de buurt en de agenten vragen om alle camerabeelden te delen. Het is nog niet bekend wie de vlaggen in brand heeft gestoken.

Op social media gaan beelden rond van een of meerdere jongens die filmen hoe ze de vlaggen van de gevels halen en vervolgens naast de kerk met een brandbare vloeistof in brand steken. Bij de video staat een vlaggetje met daarbij 'Free Palestine' en de tekst: "Me strijders vannacht", terwijl iemand over de vlaggen loopt en zijn schoenzool aan de vlaggen afveegt.

De politie heeft op de social media een getuigenoproep geplaatst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel