Reservepotje voor gladheid provincie is leeg

FLEVOLAND • Wo 11 oktober 2023 | 23:09 • Woensdag 11 oktober 2023 | 23:09

Een reservepotje dat de provincie heeft om extra te strooien bij gladheid is leeg. Dat blijkt uit een bijlage van de begroting voor volgend jaar.

Jaarlijks is er een miljoen beschikbaar voor de provinciale N-wegen. In het geval van extra kosten is er een apart potje, maar dat is op. Dit komt door de winter van 2021-2022. Hoewel die niet heel streng was, zijn er toch 26 strooibeurten uitgevoerd. Hierdoor is de reserve uitgeput.

Mocht de winter de komende maanden toch fel van start gaan, dan kan er op de begroting een tekort ontstaan. De weggebruikers zullen daar niets van merken, want er zal wel worden gestrooid. Dit is namelijk een wettelijke taak. De provincie haalt dan geld uit andere posten. Voor 2024 is weer een nieuw budget beschikbaar.

Duur strooizout
Een ander zorgpunt is dat strooizout fors duurder is geworden. De prijs ligt 30 tot 40 procent hoger dan vorig jaar, doordat de transportkosten van het zout zijn gestegen. Veel zout wordt in Duitsland gekocht.

Om de kosten iets te drukken koopt de provincie het zout gezamenlijk in met Rijkswaterstaat. Dat scheelt ongeveer 10 euro per ton. Op een totaal gebruik van 1.000 ton in een strenge winter, is dat toch een bescheiden voordeel van 10.000 euro.

Volgens de provincie is het belangrijkste effect van de gezamenlijke inkoop dat de levering van het zout nu veel zekerder is.

(Dit bericht is gecorrigeerd, omdat een eerdere versie onjuiste informatie bevatte over het geldtekort)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel