Raad Almere en deskundigen praten over jeugdcriminaliteit: 'Je moet perspectief bieden'

ALMERE • Vr 13 oktober 2023 | 10:17 • Vrijdag 13 oktober 2023 | 10:17

De gemeenteraad van Almere sprak donderdagavond met verschillende deskundigen over straatcultuur en jeugdcriminaliteit. Het doel was om de raadsleden uit te leggen hoe ze straatjongeren kunnen bereiken, om te voorkomen dat die de criminaliteit ingaan. Er waren vertegenwoordigers van de politie, het voortgezet onderwijs in de stad en welzijnsorganisatie De Schoor.

Criminoloog Jeroen van den Broek, verbonden aan de Erasmus Universiteit, praatte de aanwezige raadsleden bij over zijn onderzoek naar het verband tussen straatcultuur en criminaliteit. Hij vindt het belangrijk om onderscheid te maken tussen straatjongeren en zware criminelen. "Sommige jongeren die zich op straat begeven, zijn wel degelijk bezig met criminaliteit", vertelt hij. "Maar hun voornaamste insteek is dat ze gezien willen worden."

Daar zit volgens Van den Broek dan ook een manier om jeugdcriminaliteit terug te dringen: zorg dat jongeren die zich niet gezien voelen, perspectief krijgen. "Laat zien dat ze een plek hebben. Ze horen erbij. Het zijn ook onze jongeren."

'Kickboksen als oplossing'
De deskundigen zijn uitgenodigd door de fracties van DENK, de ChristenUnie en de VVD. "Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk informatie hierover delen", zegt VVD-raadslid Lesley van Hilten. "Alleen als iedereen dezelfde kennis heeft, kunnen we een vuist maken tegen criminaliteit."

De bijeenkomst zorgde voor inspiratie bij sommige raadsleden. Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren had een concreet voorstel: "Je kan altijd kijken naar sportmogelijkheden", legt ze uit. Ze denkt dat kickboksen een oplossing kan bieden. "Klinkt misschien een beetje gek, om jongeren te laten vechten, maar juist dat zal ze veel eigenwaarde geven."

Volgens criminoloog Van den Broek zou dat best eens kunnen werken. "Wat je wil is dat ze omgaan met andere ideeën, bijvoorbeeld op een sportclub, zodat de straat niet de enige plek is waar ze komen. Dan zijn er ook ander plekken waar ze normen en waarden meekrijgen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel