Flevosap: "Suikertaks op onze producten is oneerlijk"

BIDDINGHUIZEN • Di 17 oktober 2023 | 6:05 • Dinsdag 17 oktober 2023 | 6:05

Het bedrijf Flevosap in Biddinghuizen protesteert dinsdagmiddag in Den Haag tegen de voorgenomen suikertaks op frisdranken. Het kabinet is van plan om dranken waar veel suiker in zit extra te belasten. Vanaf 1 januari wordt een liter suikerhoudende (fris)drank 26 cent duurder. Dat geldt ook voor de sappen die in Biddinghuizen worden gemaakt.

In een glas sap dat gemaakt is van 100 procent fruit zit bijna net zoveel suiker als in een glas normale cola. De overheid wil dat er minder suiker wordt geconsumeerd omdat het slecht is voor de gezondheid. Om mensen te stimuleren minder suikerhoudende dranken te consumeren wordt de extra belasting toegevoegd.

Handtekeningen ingezameld
"Onze dranken bestaan uit 100 procent vruchtensap", zegt Alex Poortinga van Flevosap. "Een suikertaks op onze producten is niet eerlijk". Samen met vijf andere bedrijven die sap produceren wordt geprotesteerd in Den Haag. Dat gebeurt met een petitie die 5.771 keer is getekend.

Daarmee hopen de sap-producenten dat Tweede Kamerleden een wijziging aan de nog in te voeren regel kunnen toevoegen. Het moet dan gaan om een uitzondering voor dranken die uit 100% vruchtensap bestaan en waar verder niets aan is toegevoegd.

Gevolgen voor fruittelers
De petitie is niet alleen een protest, maar het bevat volgens Alex Poortinga ook aanwijzing voor de Kamerleden. "Kijk naar landen om ons heen", zegt Alex. "Daar is al een suikertaks ingevoerd, maar niet voor vruchtensappen die alleen maar uit fruit bestaan". Daar zijn alleen de suikerhoudende frisdranken duurder geworden.

Als de suikertaks ook voor Flevosap gaat gelden dan vreest Alex dat zijn bedrijf aanzienlijk minder zal produceren. De sappen worden voor veel mensen te duur verwacht hij. "Mensen kopen nu al minder omdat veel producten behoorlijk duurder zijn geworden", zegt hij. Als er minder sappen worden gemaakt kan dat ook gevolgen hebben voor fruittelers in Flevoland. Zij zullen dan minder fruit gaan leveren waar de sappen uit worden geperst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel