Cameratoezicht op kotters definitief na instemming Europees Parlement

URK • Di 17 oktober 2023 | 17:39 • Dinsdag 17 oktober 2023 | 17:39

Het cameratoezicht op vissersschepen gaat definitief door. De maatregel wordt over vier jaar effectief. Het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag ingestemd met strengere controleregels voor de visserij. Naast het cameratoezicht wordt ook de visvangst digitaal gecontroleerd. Verder worden alle routes van de vissersschepen vastgelegd.

Urker vissers hebben zich lange tijd verzet tegen de plannen, maar moeten accepteren dat het toch doorgaat.

Het Europarlement heeft een pakket aan maatregelen goedgekeurd om de visserij beter in de gaten te houden. Ook treedt een nieuw boetesysteem in werking, als er grote verschillen zijn tussen de hoeveelheid gevangen en aan land gebrachte vis.

De boete wordt gebaseerd op de waarde van de vangst. En kan op basis van de omstandigheden ook nog hoger uitvallen.

Niet alleen de vissers worden onderworpen aan een strenger regime, ook bedrijven verder in de keten worden nauwkeuriger gecontroleerd. Dat wordt 'van zee tot bord' genoemd. Op die manier wil Europa illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij tegengaan.

SGP stemde tegen de plannen
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) stemde tegen de plannen. Hij vindt dat vooral het verplichte cameratoezicht over vier jaar indruist tegen de sector en vissers bij voorbaat verdacht maakt. "Daarom zeg ik: geen camera’s, stop met het stapelen van controles en stop met de aanlandplicht. Ook over de nieuwe traceerbaarheidsverplichtingen ben ik eerlijk gezegd zeer, zeer, kritisch." Hij voorziet erg veel administratieve lasten en weinig toegevoegde waarde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel