Voedselbank steeds afhankelijker van 'gewone' mensen, supermarkten leveren minder

LELYSTAD • Di 17 oktober 2023 | 21:54 • Dinsdag 17 oktober 2023 | 21:54

De voedselbank in Lelystad is steeds meer afhankelijk van kleine donaties van particulieren. Dat zegt voorzitter Theo Grootjen. Omdat supermarkten proberen minder eten te verspillen, blijft er ook minder over dat gedoneerd kan worden aan de voedselbank. Volgens Grootjen hebben meer voedselbanken in Nederland daar last van. "Dat is een van onze zorgen voor de komende periode."

De voedselbank in Lelystad is afhankelijk van drie grote leveranciers uit de supermarktbranche, legt de voorzitter uit terwijl zijn vrijwilligers bezig zijn met het uitladen van een vrachtwagen vol groente. "We hebben goed contact met een groentesnijder in Noord-Holland, en er blijft wel eens wat over", zegt hij. "En ze zijn zo lief om af en toe wat meer te snijden dan voor de supermarkt nodig is. En dat halen wij met plezier op."

Maar dit soort leveranciers is niet altijd meer voldoende om een gevarieerd voedselpakket te maken voor de klanten van de voedselbank. Gelukkig voor Grootjen is er in Lelystad een aantal particuliere initiatieven die helpen. "Vanmorgen is hier een meneer geweest met z'n eigen auto. Die heeft bij een van de kerken in Lelystad een krat vol eten opgehaald." Daarin zitten spullen die ze via de grote leveranciers niet konden krijgen. "Ik zie hier bijvoorbeeld heel wat pakken houdbare melk, daar zijn we heel blij mee."

Week van de Voedselbank
Deze week is door de landelijke koepelorganisatie Voedselbanken Nederland uitgeroepen tot de Week van de Voedselbanken. Op sommige locaties worden deze week open dagen of andere activiteiten georganiseerd. Volgens Grootjen is dat belangrijk. "Ik denk dat we allemaal onderschrijven dat in Nederland iedere inwoner recht zou moeten hebben op genoeg en goed voedsel", zegt hij. "Daar zijn de voedselbanken voor. Wij proberen dat gat te dichten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel