Stroomnet vol: aansluiten nieuwe woning vanaf 2026 stuk moeilijker

FLEVOLAND • Wo 18 oktober 2023 | 15:43 • Woensdag 18 oktober 2023 | 15:43

Als er niet snel maatregelen worden genomen, kunnen vanaf 2026 ook nieuwbouwwoningen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland niet meer direct worden aangesloten op het stroomnet. Bedrijven zijn hierdoor al langer in de problemen, maar nu worden ook huishoudens geraakt. Dat meldt netbeheerder TenneT.

Het overvolle stroomnet is niet alleen voor nieuwbouw een bottleneck, ook bestaande huizen krijgen ermee te maken. Naast de aansluiting van nieuwbouw kunnen veel particulieren vanaf dan ook niet meer hun woning verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Dat kan nog maar voor één op de drie woningen, de rest komt op een wachtlijst te staan totdat er weer voldoende elektrisch vermogen is. Verder is verdere groei van elektrisch vervoer niet mogelijk.

Volgens TenneT raakt het stroomnet in een rap tempo veel voller dan gedacht. Dat komt door de snelle groei van zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen. Naar verwachting duurt het tot uiterlijk 2029 voordat het net in de regio weer voldoende is uitgebreid om iedereen op de wachtlijst van de gewenste capaciteit te voorzien.

"We werken hard aan de uitbreiding van het net, maar dat kost tijd."

— TenneT

In september 2021 werd in Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde al de maximale capaciteit voor het terugleveren van zonnepanelen bereikt. Ruim een jaar later meldde TenneT dat ook het hoogspanningsnet in Flevoland de maximale capaciteit voor het leveren van elektra had bereikt.

Lees hier uitgebreid wat de gevolgen van het overvolle stroomnet zijn voor bedrijven.

De afgelopen maanden is onderzocht of bedrijven beter met hun stroomverbruik konden omgaan. Dat houdt in dat ze op piekmomenten minder stroom gebruiken om ruimte te maken op het net. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven te weinig kunnen doen, waardoor nieuwe bedrijven die op de wachtlijst staan, niet worden geholpen.

ANP

Maatregelen
Het belangrijkste wat nu nodig is, is dat er elektriciteitsstations en kabels worden aangelegd. Om dat te kunnen bereiken is het volgens TenneT nodig dat overheden sneller keuzes maken over waar de energie-infrastructuur moet komen. Ze moeten ook sneller grond beschikbaar stellen. Verder moeten vergunningen en procedures worden versneld. Daarnaast moet het 'spitsmijden' van elektriciteit financieel aantrekkelijker worden gemaakt en minder vrijblijvend zijn. Verder moeten gebruikers beter met de energie omgaan. Dus niet alles tijdens piekuren gebruiken.

Maatregelen Rijk
Demissionair minister Rob Jetten van energie trekt ook aan de bel. Hij wil dat het kabinet alles op alles zet. Hij wil dat netbeheerders afspraken maken met bedrijven om tegen een vergoeding op piekmomenten minder elektra te gebruiken. Dat is bijvoorbeeld tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Dan gebruiken zowel bedrijven als huishoudens veel elektriciteit.

Het kabinet gaat zich inzetten om grond beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het net en ook om de vergunningverlening te verkorten. Van bepaalde uitbreidingsprojecten die een "zwaarwegend maatschappelijk belang" hebben, kan de procedure met 1,5 jaar worden ingekort, denkt Jetten.

Ook wil het kabinet experimenteren. Zo zou netbeheerder TenneT mogen beginnen met bouwen, terwijl de vergunning nog niet definitief is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel