Celstraffen geëist voor dreigen met wapen in woning

LELYSTAD • Wo 18 oktober 2023 | 21:55 • Woensdag 18 oktober 2023 | 21:55

De officier van justitie heeft woensdag celstraffen tussen de acht maanden en twee jaar geëist tegen een 47-jarige man uit Lelystad en een 44-jarige man uit Den Dolder. De twee zouden op 4 april iemand in zijn huis aan het Spiek in Lelystad hebben bedreigd met een pistool. Daarna ging de jongste verdachte er vandoor met vijf euro.

De twee ontkenden in de rechtszaal dat ze dat hebben gedaan. Zij kennen het slachtoffer uit het gebruikerscircuit, legden ze uit. De man uit Den Dolder zei dat hij ruzie met hem had, omdat hij zijn toilettas niet wilde teruggeven. "En hij was bang dat ik wat met zijn vriendin had gehad."

Bolletje bruin
Op 4 april kwam de man uit Den Dolder, onder invloed, aan de deur van de woning aan Het Spiek om zijn spullen te halen, vertelde hij. Toen hij eindelijk werd binnengelaten, vertelde het slachtoffer dat hij kon fluiten naar zijn toilettas, omdat die al verkocht was.

Op tafel zag de man uit Den Dolder wat bolletjes drugs liggen en een weegschaal. "Die heb ik gepakt en toen ben ik weggegaan." De Lelystadse verdachte stelt dat hij die avond los van de man uit Den Dolder ook bij het slachtoffer was om drugs te halen. Ook hij was onder invloed. "Ik heb hem vijf euro gegeven, kreeg mijn bolletje bruin en dat was het."

Liegen om wraak
Het slachtoffer en de vrouw die bij hem was, vertelden de politie een ander verhaal. Volgens hen kwamen de twee verdachten samen binnenstormen. De jongste zette een pistool op het hoofd van de man en eiste zijn spullen terug. Daarop zou de oudste het slachtoffer vijf euro hebben gegeven, waarna de verdachte met het wapen dat inpikte. "Ze liegen om wraak te nemen. Ik nam namelijk hun laatste drugs mee", zei de man uit Den Dolder.

Het pistool dat zou zijn gebruikt bij de bedreiging, werd later teruggevonden op de slaapkamer van de moeder van de Lelystadse verdachte. Daarop werd DNA gevonden van beide mannen. Volgens hen omdat ze het eerder hadden proberen te verkopen aan iemand.

Tegen de Lelystedeling werd acht maanden cel geëist voor zijn rol in de bedreiging en het vuurwapenbezit. De man uit Den Dolder moest ook voorkomen voor een auto-inbraak en twee pogingen daartoe in Lelystad. Hij liep nog in de proeftijd van vier veroordelingen en moet van de aanklager naast de twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor de nieuwste strafbare feiten ook nog eens 9,5 maand extra gaan uitzitten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel