Advies: zwaarste middel nodig voor opheldering Floriadedebacle

ALMERE • Do 19 oktober 2023 | 20:05 • Donderdag 19 oktober 2023 | 20:05

De gemeenteraad van Almere moet een raadsenquête naar de Floriade uitvoeren. Dat adviseert de voorbereidingscommissie die het afgelopen halfjaar een vooronderzoek naar het financiële debacle heeft uitgevoerd.

Uit dit vooronderzoek blijkt al dat de doelstellingen die de gemeente Almere voor de Floriade had niet concreet waren en vaak wijzigden. Samenwerking binnen de gemeente en met haar partners verliep stroef. De gemeente en de Floriadepartners hadden daarnaast tegengestelde belangen.

Het is mogelijk dat de raad in de jaren voorafgaand aan de Floriade onjuist is geïnformeerd: "Ten aanzien van een aantal specifieke onderwerpen geeft het vooronderzoek aanleiding tot de vraag of de raad door het college juist, tijdig en volledig is geïnformeerd."

Wat de Floriade de gemeente heeft gekost is in het vooronderzoek niet vastgesteld. De presentatie van de cijfers is vaak gewijzigd. Dit vraagt een nadere analyse.

Vertrouwen terugwinnen
De commissie hoopt dat een raadsenquête het vertrouwen van Almeerders in de politiek kan herstellen. Het biedt de mogelijkheid om voormalige bestuurders en betrokkenen bij de Floriade onder ede te verhoren.

Feitenrelaas
De commissie heeft het vooronderzoek uitgevoerd tussen februari en september van dit jaar. Er zijn in totaal 64 interviews afgenomen met 75 personen betrokken bij de Floriade. Er zijn honderden documenten bestudeerd. Op basis hiervan is een uitgebreid feitenrelaas opgesteld. Hierin zijn de belangrijkste gebeurtenissen beschreven tussen het moment in 2011 waarop Almere zich kandidaat stelde en 2022, waarin de Floriade werd gehouden.

Het vooronderzoek is gericht op vier thema’s: de uitvoering, de samenwerking, het bestuurlijk proces en de financiën. Per thema zijn bevindingen beschreven en vervolgvragen voor het hoofdonderzoek geformuleerd.

Raad is aan zet
Of de raad een raadsenquête instelt is aan de raad om te besluiten. Het voorstel hiervoor wordt in november besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel