Oude vuilnisbelt Braambergen wordt recreatieparadijs

ALMERE • Vr 20 oktober 2023 | 6:33 • Vrijdag 20 oktober 2023 | 6:33

De plannen om van de voormalige stortplaats Braambergen in Almere een natuur- en recreatiepark te maken worden steeds concreter. Eigenaar Afvalzorg N.V. uit het Noord-Hollandse Nauerna wil het gebied van 46 hectare groot teruggeven aan de burgers. Dat betekent dat Braambergen, dat van 1982 tot 2008 dienst deed als vuilnisbelt, deel uit gaat maken van natuurpark Almeerderhout.

"We gaan het hele gebied landschappelijk opknappen en op verschillende plekken bomen en struiken planten", vertelt projectmanager Hil Kuijper van Afvalzorg. "We gaan ook een boscircuit aanleggen waar mensen doorheen kunnen fietsen en wandelen en dat wordt aangesloten op het Cirkelbos. Daarmee wordt het hele gebied ontsloten."

Ook komt er een skillspark voor mountainbikers, een uitkijktoren en een paviljoen."De gedachte is om op een centrale plek in het gebied een paviljoen te maken, gebouwd van circulair materiaal. Het kan een horecafunctie krijgen, toiletvoorzieningen, een service- en informatiecentrum, vergaderruimtes. Ook kan je er bijvoorbeeld wijnproevrijen organiseren want er is al een wijngaard op het terrein."

Ook de voormalige afvalhal waar vroeger de vuilnis werd verzameld en verwerkt krijgt een nieuwe functie. "Er zijn plannen om daar samen met Staatsbosbeheer en de gemeente Almere een houtbelevingscentrum te maken. Er komt dan een zagerij waar het zaaghout en het snoeihout wordt verwerkt. En we kunnen sloop en afvalhout van de gemeente Almere weer geschikt maken voor hergebruik", vertelt Kuijper.

Dit najaar hoopt Afvalzorg N.V. dat de plannen worden goedgekeurd. Eind 2024 zou er dan begonnen kunnen worden met de aanleg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel