Almeers afval tentoongesteld op Dutch Design Week

ALMERE • Za 21 oktober 2023 | 12:07 • Zaterdag 21 oktober 2023 | 12:07

Afval van het Upcyclecentrum in Almere Haven staat vanaf dit weekend tentoongesteld op de Dutch Design Week. Onder het Upcyclecentrum heeft een aantal kunstenaars afval omgetoverd tot meubels, sieraden en andere producten. Onder de naam Dump Design staan zij van 21 tot en met 29 oktober op de design-beurs in Eindhoven.

Het initiatief is genomen door Martijn ten Kate. Hij bracht de kunstenaar bijeen. Ten Kate is circulair ondernemer en eigenaar van TheBin; een organisatie die bedrijven helpt om voor minstens 50% circulair te zijn in 2030. Het doel van de kunstenaars is om elke materiaalstroom uit de milieustraat te gebruiken, totdat zij producten hebben die uitsluitend gemaakt zijn van afval.

Dump Design
Ten Kate wil graag als een kunstcollectief naar de design-beurs, omdat ze op deze manier een sterker verhaal rondom circulariteit vertellen. Meubelmaker Henk Toetenel voegt daar aan toe: "Juist met het idee dat we allemaal een eigen discipline hebben, staan wij sterker op de beurs." Toetenel zegt ook: "Het is een privilege om uitgekozen te worden om daar te staan. Echt te gek dat we daarheen mogen!"

Marieke Bakker is meubelstoffeerder. "Mensen hebben nog steeds een stoffig en suffig idee bij recyclen. Wij willen laten zien dat je een super vet design kan maken met afval. Het is fantastisch om iets te kunnen maken van iets wat al is afgedankt. Het geeft meer voldoening om daaruit een mooi product te maken, in plaats van met nieuwe materialen."

Ten Kate is trots op de ondernemers in het collectief: "Het is heel gaaf om te zien dat ook de Dutch Design week dit werk ziet als design en niet al bijproduct of lief initiatief. Het voelt als motivatie en enthousiasme om door te gaan in deze richting."

Circulaire economie
In het 'Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050' heeft de overheid gesteld dat Nederland in 2050 100% circulair moet zijn. Een circulaire economie wil zeggen dat bedrijven grondstoffen gebruiken die vanuit afval of oude materialen komen. Denk bijvoorbeeld aan bakstenen van steenpuin in plaats van bakstenen van klei uit de grond.

Almere als koploper
De gemeente laat weten dat op dit moment 55% van het Almeerse afval wordt hergebruikt. "Vooral op het gebied van grof vuil is er nog veel te verbeteren: meer hergebruik van producten, hoogwaardiger recycling en nog minder verbranding. Van afval weer nieuwe producten maken bijvoorbeeld. Wij stimuleren dat met onze werkruimtes in het Upcyclecentrum." Ten Kate meldt dat het landelijk gemiddelde rond de 25% ligt als het gaat om circulair ondernemen. Het is wel moeilijk om precies een getal te noemen, omdat het begrip circulair nogal breed genomen wordt.

De gemeente Almere noemt ook andere verbeterpunten: "De helft van het afval in de restafvalbak bestaat nog uit GFT. Wanneer dit beter wordt gescheiden dan kan er compost van worden gemaakt en groen gas."

Foto's: Despina Papachristoudi

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel