Hevige emoties in rechtszaal over gestolen kluis: 'Er zaten foto’s in van onze overleden zoon'

LELYSTAD • Wo 25 oktober 2023 | 16:07 • Woensdag 25 oktober 2023 | 16:07

Het verdriet bij een Lelystads echtpaar is nog steeds groot, na de brutale roof op klaarlichte dag van een zware kluis met dierbare herinneringen. Ze mochten woensdag hun zegje doen tijdens de rechtszaak tegen de verdachten. Het echtpaar is maanden later nog steeds "emotioneel een wrak".

Vier vrouwen tussen de 27 en 47 jaar uit Nieuwegein en Wilnis zijn volgens de officier van justitie de daders van de diefstal aan de Saerdam in Lelystad. Zij moesten zich woensdag in de rechtbank verantwoorden voor deze zaak en nog een heleboel andere.

Rondreizende dieven
Een vrouw uit Nieuwegein zou samen met haar dochter uit Wilnis en schoonzus uit Nieuwegein betrokken zijn geweest bij de zaak in Lelystad. Hier werden uit zeven appartementen uit het complex aan de Saerdam spullen gestolen.

De vrouw en haar dochter zouden in Goes ongeveer hetzelfde hebben gedaan als in Lelystad en ook in Zutphen, Dordrecht, Den Haag, Den Helder en Zierikzee. In vier van deze gevallen werd er een kluis meegenomen. Ze zouden daarnaast spullen hebben gestolen bij de Jumbo in Oss.

De schoonzus zou alleen bij de diefstallen in Lelystad, Zutphen, Dordrecht en Den Haag zijn geweest en bij een zaak in Zierikzee, waar het bij een poging bleef.

Franse arts
Erg ver kwam de rechtszaak woensdag niet. Op verzoek van de advocaten werd hij namelijk aangehouden. Zij vroegen om nog een paar getuigen te horen en daar stemde de rechtbank schoorvoetend mee in. "Het is wel heel ongelukkig dat die verzoeken zo laat zijn ingediend", zei de voorzitter van de rechtbank daarover.

Voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld moet nu bijvoorbeeld een arts in Frankrijk worden gehoord, die de dochter op de dag van de diefstal in Lelystad in Frankrijk zou hebben behandeld. "Ik heb daar in het ziekenhuis gelegen voor een behandeling aan mijn luchtwegen", beweert zij. Als dat verhaal door de dokter wordt bevestigd, wordt het wel heel moeilijk te bewijzen dat ze op die dag in Lelystad is geweest.

Nietsvermoedend
Het Lelystadse echtpaar mocht ondanks het uitstellen van de zaak wel hun zegje doen in de rechtszaal. En daar maakten ze dankbaar gebruik van.

Zij gingen op zaterdag 5 maart vorig jaar nietsvermoedend op bezoek bij vrienden. "We trokken de deur achter ons dicht en draaiden hem niet op slot. Achteraf is dat misschien fout geweest van ons", vertelde de man.

Truc met colafles
Pas toen hij de maandag erop in de schoonmaakkast kwam, zag hij dat de kluis weg was. Op beelden van de bewakingscamera’s in het appartementencomplex, zagen ze een groep -vermoedelijk vrouwen- op zaterdag weglopen met een steekkarretje met daarop hun kluis waar een laken omheen was geslagen. "Dat laken hebben ze ook nog uit mijn kast getrokken", zei de vrouw.

De dieven kwamen binnen door een trucje met de uitgeknipte buik van een colafles, denken ze. "We zijn geflipperd. Ze hebben dat plastic langs onze deur en het kozijn gehaald. Doordat we hem niet op slot hadden gedaan, konden ze de deur zo open krijgen."

Emotionele waarde
Dat er 20.000 euro aan cash in de kluis zat voor een reis met kinderen en kleinkinderen ter ere van hun 40-jarig huwelijk, vinden ze niet het ergste. "Ja, daar hebben we lang voor gespaard. Maar er zaten ook veel spullen in met emotionele waarde en dat is het ergste", vinden de twee.

Bijvoorbeeld de melktandjes van hun kinderen, sieraden van overleden dierbaren en de foto’s en negatieven van hun overleden zoon. "Ook ons trouwboekje waar hij in is bijgeschreven is weg. Het enige fysieke bewijs dat hij heeft geleefd."

De kluis en de inhoud hebben ze nooit teruggezien. "Waar is alles gebleven", vroeg de vrouw tevergeefs rechtstreeks aan de verdachten. Antwoord kreeg ze niet. "Jullie hebben een deel uit ons hart getrokken", voegde ze er aan toe.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak opnieuw op de rol komt, daar wordt zo snel mogelijk een nieuwe datum voor geprikt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel