Kunstenaar Sea Level betaalt renovatie van 750.000 euro zelf

ZEEWOLDE • Vr 27 oktober 2023 | 6:33 • Vrijdag 27 oktober 2023 | 6:33

Het landschapskunstwerk Sea Level, de grote betonnen muur in Zeewolde, moet worden opgeknapt. De muur wordt afgebroken en weer helemaal opnieuw opgebouwd.

De totale kosten voor de renovatie en het onderhoud daarna zijn bijna 1 miljoen euro. De Amerikaanse kunstenaar Richard Serra maakte Sea Level in 1996 en het is zijn grootste kunstwerk in heel Europa, 600 meter lang. Hij betaalt ongeveer 750.000 euro voor de renovatie zelf. Daarnaast vraagt de gemeente nog een subsidie van 175.000 euro bij de provincie.

Het herstellen is volgens wethouder Erik van de Beld hard nodig. "Toen het kunstwerk werd neergezet, was het heel mooi en gaaf. Maar nu heeft het wel een poetsbeurt nodig. Er is graffiti opgespoten, dat is weer verwijderd, er is overheen geschilderd. Nu begint de muur echt te degenereren."

'Veel geld voor een muurtje'
Van de Beld: "Het is heel veel geld voor een muurtje. Maar als we het kunstwerk nu opnieuw als opdracht zouden geven aan deze kunstenaar, dan betaal je tien miljoen. Het is een heel beroemd kunstwerk. Als je daar staat, dan ervaar je echt hoe het is om onder de zeespiegel te leven. Als de dijken door zouden breken, dan staat het water tot aan de bovenkant van het kunstwerk."

Over de subsidie moet de provincie nog een besluit nemen. Maar daarover is de wethouder hoopvol. "Ik denk dat wij voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn. We wachten het af en ondertussen kijken we of we de boel op de rails kunnen krijgen om het kunstwerk echt langdurig te behouden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel