Commissaris van de Koning met pensioen: 'Vroeg of laat moet je plaatsmaken'
Precies 15 jaar stond hij aan het roer van de provincie, maar dinsdag gaat commissaris van de Koning Leen Verbeek met pensioen. Volgend jaar wordt hij 70 en dat is de leeftijd waarop een commissaris van de Koning (CvdK) verplicht met zijn werk moet stoppen. "Ik doe dit werk nog iedere dag met heel veel plezier, maar vroeg of laat moet je plaatsmaken voor een opvolger", zei Verbeek hier vorig jaar over tijdens een vergadering in het provinciehuis. Vanwege het afscheid van Verbeek zendt Omroep Flevoland maandag en dinsdag twee speciale interviews met hem uit.
Verbeek werd in 1954 geboren in Leiderdorp en was eerder wethouder in Houten en burgemeester van Purmerend. Hij stond niet te popelen, toen hij in 2008 werd benaderd voor het ambt van commissaris in Flevoland. Maar nadat hij zich meer in de provincie had verdiept en wat gesprekken had gevoerd, werd hij "al snel gegrepen door het unieke verhaal van de provincie".
'Dat nieuwe provincietje'
Flevoland was een gebied in opbouw, ontdekt Verbeek. De provincie was daardoor anders dan alle andere. Dit verschil merkt hij overigens nog steeds: Er wordt nog vaak naar ons gekeken als 'dat nieuwe provincietje'.
Verbeek kijkt tevreden terug op de dingen die hij voor en in de provincie heeft gedaan en hoe Flevoland zich heeft ontwikkeld. "Niet alleen zijn er tienduizenden mensen bij gekomen in de provincie, ook worden we steeds vaker betrokken bij landelijke vraagstukken. En grote bedrijven ontdekken Flevoland."
Maar het volwassen worden van de provincie vraagt ook andere kwaliteiten van de bestuurders en ambtenaren. Verbeek ziet dat sommige gemeenten in Flevoland wat dit betreft tegen hun grenzen aanlopen. "Als je een gesprek voert met een buitenlands bedrijf met duizend medewerkers, dan zitten daar al vanaf het begin vier advocaten bij."
Frustraties
Naast verschillende wapenfeiten leven er bij Verbeek ook wat frustraties. Een van de grote dossiers waar Verbeek zich in heeft vastgebeten, is de uitbreiding van Lelystad Airport. Er hadden op dit moment al dagelijks vakantievluchten moeten vertrekken, maar de nieuwe terminal staat door lopende bezwaarprocedures en politiek getwijfel al jaren te verstoffen.
Het vliegveld in Lelystad
Met de tegenstand vanuit het oosten van het land tegen het vliegveld is Verbeek wel een beetje klaar. Het laagvliegen waar Overijssel en Gelderland bang voor zijn, kennen inwoners van Lelystad en Almere al jaren, stelt hij. "Als ik zelf in de tuin sta en zo'n vliegtuig komt op weg naar Schiphol over, dan valt dat heel erg mee", vindt de CvdK.
"Een goede bestuurder maakt keuzes en dus niet altijd vrienden"
Doorpakken
Hij hoopt dat er straks een minister komt die doorpakt, en niet besluit om het vliegveld wel of niet te openen niet langer voor zich uitschuift. "De minister mag dit zelfstandig besluiten. Dat hoeft officieel niet via de Tweede Kamer", stelt Verbeek. "En definitief niet openen, is ook een besluit. Een goede bestuurder maakt keuzes en dus niet altijd vrienden."
Geduld en een lange adem hebben zijn nuttige eigenschappen, merkte Verbeek in zijn 47-jarige loopbaan als bestuurder. "De cultuur in Nederland is er een van overleggen. Soms oneindig overleggen, over bijvoorbeeld de komst van een kazerne naar Zeewolde of een aanmeldcentrum voor vluchtelingen bij Bant."
Hier moest het aanmeldcentrum komen
Toch vindt hij dat we democratische waarden en inspraakmogelijkheden in Nederland moeten koesteren. Als voorzitter van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa kwam Verbeek de laatste jaren ook in landen waar de overheid de wensen en belangen van burgers veel minder laat meewegen. "En dan ben jij toch blij dat dat bij ons heel anders gaat."
Het complete interview met Leen Verbeek staat hieronder
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
ENGIE investeert opnieuw miljoenen om Maxima-centrale geschikt te maken voor groene stroom
LELYSTAD • Di 29 april • Dinsdag 29 aprilEnergiebedrijf ENGIE investeert ruim 40 miljoen euro in de ombouw van een tweede turbine van de Maxima-centrale in Lelystad. Daarmee wordt de centrale de eerste in Nederland waar op termijn tot 50 procent...
-
Buyatui verder als zelfstandige fractie: DENK verdwijnt uit Almeerse gemeenteraad
ALMERE • Di 29 april • Dinsdag 29 aprilRaadslid Hassan Buyatui gaat onder zijn eigen naam verder als onafhankelijke eenmansfractie in de gemeenteraad van Almere. Hij breekt daarmee definitief met de partij DENK, die daardoor uit de raad verdwijnt....
-
Zeewolde weigert plan te maken over huisvesting vergunninghouders: 'We doen al het maximale'
ZEEWOLDE • Di 29 april • Dinsdag 29 aprilDe gemeente Zeewolde wil geen plan van aanpak maken voor de provincie Flevoland, waarin het laat weten hoe het meer vergunninghouders gaat huisvesten. Momenteel wachten er in Zeewolde nog zo'n vijftig...