Verbeek niet bang voor zwarte gat: Er staat nog genoeg in mijn agenda

FLEVOLAND • Di 31 oktober 2023 | 6:34 • Dinsdag 31 oktober 2023 | 6:34

Een middag zeilen of met de motor erop uit. Dat waren voor commissaris Leen Verbeek twee manieren om het hoofd leeg te maken. Vijftien jaar langs was hij het boegbeeld van de provincie, maar dinsdagmiddag neemt hij definitief afscheid.

Bang voor het berucht 'zwarte gat' na een werkzaam leven is Verbeek niet. "Er staat nog genoeg in mijn agenda. Maar je weet niet hoe het mentaal uitpakt. De tijd moet dat leren."

En dan is er nog het gevaar van over je graf heen regeren. Al was het maar omdat de scheidend CvdK gewoon in de provincie blijft wonen. "Ik hoop dat het mij lukt. Dat ik denk: Leen, bemoei je er nou niet mee. Ik heb dat elders wel eens fout zien gaan." Beschikbaar voor advies blijft Verbeek wel. Als mensen eens iets willen overleggen, omdat ze ergens mee zitten, dan zijn ze welkom.

Aan tips voor zijn opvolger wil de vertrekkend commissaris zich niet wagen. Hij heeft wel wat lijstjes van dingen die hij belangrijk vindt. Dat heeft alles te maken met grote, nog lopende projecten, waarbij hij op de achtergrond een rol speelde. Door overleg met de minister of met de Tweede Kamer. Het gaat dan bijvoorbeeld om de grote kazerne die Defensie bij Zeewolde wil bouwen. Maar ook de problemen rond de huisvesting van asielzoekers en statushouders en de ontwikkeling van het MITC in Marknesse.

Of zijn opvolger diezelfde rol gaat vervullen of de zaken heel anders aanpakt, laat de commissaris volledig aan zijn opvolger Arjen Gerritsen. Waar Verbeek kon vertrouwen op een zeker netwerk, ligt er voor zijn opvolger wel wat werk in het verschiet. "In de 47 jaar dat ik dit werk doe, heb ik op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamer nog nooit zo weinig bekende namen gezien", aldus Verbeek. "Er is echt een nieuwe generatie mensen daar. Er moet weer opnieuw een netwerk gebouwd worden. Maar het is aan de nieuwe CvdK of hij dit gaat doen en op welke manier."

Op zijn werk in Flevoland en voor die tijd op andere plekken in het land kijkt Verbeek tevreden terug. "Ik heb wel wat gedaan in mijn leven. Niet iedereen waardeert dat. Maar dat vind ik minder relevant. Ik heb in elk geval iets betekend voor anderen. Dat is ook de krux van werken voor de overheid: Je doet iets in een groter belang dan dat van jezelf."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel