Maximacentrale kan nu op waterstof draaien, alleen de aanvoerleiding ontbreekt nog

LELYSTAD • Di 31 oktober 2023 | 15:59 • Dinsdag 31 oktober 2023 | 15:59

De Maximacentrale in Lelystad is klaar voor de toekomst. De centrale is de eerste in Nederland die naast aardgas ook op waterstof kan draaien om elektriciteit op te wekken. De aanpassingen die nodig waren voor het draaien op waterstof, zorgen er bovendien voor dat de centrale ook efficiënter op aardgas draait.

In de turbine van de centrale zijn de schoepen aangepast. Er is sterker staal gebruikt, met een speciale beschermlaag. Hierdoor kunnen de hoge temperaturen die vrijkomen bij de verbranding van waterstof goed worden verdragen en is er minder slijtage.

Dankzij de aanpassing is ook het rendement bij stoken op aardgas verbeterd. Ruim zestig procent van de energie uit de in Lelystad verstookte brandstof komt uiteindelijk bij consumenten en bedrijven uit het stopcontact. "Deze centrale maakt nu elektriciteit met de minste brandstof en de minste CO2-uitstoot in Nederland", vertelt Harry Talen van energieleverancier Engie.

Harry Talen

Aanvoer nog niet geregeld
Voor er echt op waterstof gedraaid kan worden, moet er nog wel voor gezorgd worden dat deze brandstof in Lelystad in grote hoeveelheden beschikbaar komt. "Dat wisten we ook", vertelt Talen. "We hebben hier geïnvesteerd met het oog op de toekomst.”

Er moet een speciale waterstof pijpleidingennet in Nederland komen. Dit wordt aangelegd door de Gasunie. Verschillende partijen, waaronder de provincie Flevoland spannen zich ervoor in om een aansluiting op het netwerk te krijgen.

Voor het zover is, moeten er nog wel de nodige stappen worden gezet, zo blijkt uit het verhaal van Talen: "Het is heel complex in om zo’n dichtbevolkt land grote buizen onder de grond te leggen. Maar als we nu niet de stappen gaan maken, ligt het erover 5 of 10 jaar nog niet."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel