Rijk geeft 18,2 miljoen euro aan Flevoland voor verbeteren technisch onderwijs

FLEVOLAND • Di 31 oktober 2023 | 21:55 • Dinsdag 31 oktober 2023 | 21:55

De provincie Flevoland en de gemeenten Almere en Lelystad krijgen definitief ruim 18 miljoen euro van het Rijk voor het verbeteren van het onderwijs in de provincie. De regio wil onder meer een betere aansluiting van MBO naar HBO en mogelijk ook universitair onderwijs naar de provincie halen. Voorwaarde is wel dat de provincie en gemeenten Lelystad en Almere gezamenlijk hetzelfde bedrag investeren.

Over het geld zijn afspraken vastgelegd in de Regio Deal Nieuw Land. Een Regio Deal is een pakket afspraken, waarin het Rijk met verschillende regionale en lokale partners samenwerken om een regio te versterken. Het kabinet had in februari al aangekondigd dat Flevoland 18,2 miljoen zou krijgen, maar daar is nu pas een convenant getekend.

MBO, HBO en Uni in één gebouw
Het doel van de Flevolandse Regio Deal is om een impuls te geven aan het technische onderwijs op MBO, HBO en ook universitaire opleidingen in Lelystad en Almere aan te bieden. De drie opleidingsniveaus zouden zelfs onderdak moeten krijgen in één gebouw, naar voorbeeld van Mindlabs in Tilburg.

Verder willen de overheden dat Flevoland zich versterkt op het gebied van technologie en vernieuwing. Hiervoor moeten er meerdere 'innovatiehubs' komen. Dat zijn plekken waar het bedrijfsleven samen met onderwijsinstellingen werkt aan innovaties.

Specialisatie in computerchips
De hubs die in Flevoland moeten komen zijn bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling van een nieuwe generatie chips. Ook moet er een hub komen die draait rondom elektrificatie, die kijkt hoe de energietransitie versneld kan worden. De derde hub moet vooral kijken naar ontwikkeling op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van woningbouw.

Zo wil Almere zich specialiseren in het elektrisch maken van onze energievoorziening en de ontwikkeling van de chips. In Lelystad moet de focus vooral liggen op de verduurzaming van de woningbouw en elektrificatie van de luchtvaart.

Meer dan 1000 nieuwe banen
De regio hoopt met deze focus op technologie meer goed betaalde banen voor de inwoners te realiseren. Zo hopen de partners 1000 nieuwe banen te realiseren in de tech- en transitiesector. De helft van deze banen moet vervuld worden door Flevolanders.

En naast nieuwe banen hopen Almere en Lelystad ook studenten en bedrijven aan te trekken met het geld. Zo moet er vanaf 2028 plek zijn voor 1200 studenten en 600 zogeheten traineeships per jaar, allemaal gefocust op op technologie en energietransitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel