Opknapbeurt iconische waterwerken in Waterloopbos in volle gang

MARKNESSE • Wo 1 november 2023 | 6:55 • Woensdag 1 november 2023 | 6:55

Natuurmonumenten geeft een vervolg aan de opknapbeurt van oude schaalmodellen in het Waterloopbos in Marknesse. De natuurbeheerder en het Rijk trekken 300.000 euro uit voor de renovatie van stuwen in het bos. Die zijn onderdeel van het schaalmodel van de Nieuwe Waterweg en de modelplaats Westervoort.

De oude modellen en stuwdammen in het Waterloopbos werden van 1952 tot 1995 gebruikt om onderzoek te doen naar waterkeringen en dammen. Ze worden gerestaureerd omdat het bosgebied een Rijksmonument is. "De natuur had het overgenomen op bepaalde plekken", verklaart Tim Kreetz van Natuurmonumenten. Drie van de tien modellen werden al eerder opgeknapt, zoals de Maasvlaktecentrale.

Charme behouden
Ook de stuwen van de schaalmodellen moeten worden gerestaureerd. "Stuwen zijn noodzakelijke onderdelen van het Waterloopbos," zegt Tim Kreetz van Natuurmonumenten. "Zonder stuwen loopt het hier allemaal naar het diepste punt in de polder. Dus we moeten die stuw in stand houden om te zorgen dat er overal kreekjes, slootjes en modellen voorzien zijn van water."

Dat restaureren wordt zodanig gedaan, dat de stuwen nog wel goed zichtbaar zijn. "Dus we laten niet alles schoonmaken," zegt Kreetz. "Maar stukken die slecht zijn, die vervangen we. We houden zoveel mogelijk origineel want dat is ook wel de charme van het Waterloopbos."

"Als wij niks doen, dan neemt de natuur het over. Wat op zich waanzinnig is, maar dan is het erfgoed voor eeuwig verloren," vindt Kreetz. "Er is geen enkele plek in de wereld waar natuur, erfgoed en de spelerij van onze Nederlandse ingenieurs samen komen."

De werkzaamheden moeten in het voorjaar van 2024 klaar zijn. Volgend jaar zomer moet een plan op tafel liggen om nog eens een of meerdere schaalmodellen aan te pakken. Ook wil Natuurmonumenten golven laten terugkeren in de zogenoemde 'golfbak' in het bos. De schatting is dat deze plannen een paar miljoen euro moeten gaan kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel