Hajé wil drive-through's langs A6, frustratie om geweigerde vergunning

LELYSTAD • Wo 1 november 2023 | 10:29 • Woensdag 1 november 2023 | 10:29

De Hajé wegrestaurants De Aalscholver en De Lepelaar aan de A6 willen uitbreiden met een drive-through en een elektrisch laadstation, maar tot hun grote onbegrip weigert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat halsstarrig de benodigde vergunning. “De frustratie is echt heel groot. Ik begrijp het beleid echt niet”, luchtte een directeur van de horecaketen dinsdag in de Utrechtse rechtszaal zijn hart.

Het familiebedrijf wil via de rechter alsnog de benodigde vergunningen in handen krijgen. Het ministerie van IenW ziet de drive-through’s niet als een wijziging een ‘bestaande basisvoorziening’ op verzorgingsplaatsen langs de snelweg, maar als een ‘aanvullende voorziening’ die alleen kan worden vergund als aan alle criteria wordt voldaan. Volgens IenW is dat niet het geval omdat de drive-through’s en het laadstation voor elektrische auto’s bij De Lepelaar ten koste gaan van aanwezige groen en de bestaande infrastructuur op het terrein gewijzigd zou moeten worden.

Bij Hajé betwisten ze niet alleen dat de drive-through’s geen uitbreiding zouden zijn van een bestaande basisvoorziening, maar ook dat ze niet zouden voldoen aan de criteria voor een aanvullende voorziening. De drive-through’s en het laadstation zouden weldegelijk via de bestaande infrastructuur bereikbaar zijn. Daarnaast is het concern meer dan bereid om een stuk grasveld te compenseren dat bij De Aalscholver moet wijken. Al vanaf het begin in 1986 staat de natuur hoog in het vaandel bij het familiebedrijf, benadrukte de directeur.

Hij en zijn aanwezige broer annex mededirecteur toonden zich in de rechtszaal zeer ontstemd over de opstelling van het ministerie jegens hen, terwijl elders de criteria ‘ruimhartig’ zouden worden toegepast, zoals bij de verkoop van eten en drinken door tankstations. Bovendien zien ze met lede ogen hoe het naastgelegen oplaadpunt van Fastned toestemming heeft gekregen voor de bouw van een wachtruimte, waar automobilisten tijdens het opladen consumpties kunnen kopen en verorberen aan tafeltjes. “Dat is gewoon een wegrestaurant”, meenden ze dat er met twee maten werd gemeten.

De rechtbank doet naar verwachting op 12 december uitspraak. Hajé beroept zich in de rechtszaak bovendien op het vertrouwensbeginsel. Een ambtenaar zou telefonisch tegen de projectleider van Hajé hebben gezegd dat de vergunning voor de drive-through's zou worden verstrekt, maar het ministerie ontkent dat er ooit een dergelijke harde toezegging is gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel