GGD Flevoland verlengt vaccinatiecampagne tegen HPV-virus

FLEVOLAND • Do 2 november 2023 | 18:09 • Donderdag 2 november 2023 | 18:09

De vaccinatiecampagne tegen het HPV-virus is verlengd. Zo worden jongeren via onder meer sociale media opgeroepen om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren, nu de prik nog gratis is. Ook gaat er een reminder naar jongeren die de eerste prik al hebben gehad maar de tweede nog moeten laten zetten.

De tweeledige HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker, zoals mond- en keelkanker en kanker aan de geslachtsdelen. Het doel van de tweede campagne is om de urgentie van het vaccineren te benadrukken.

Weinig animo in Flevoland
De animo voor de eerste prik in Flevoland is beperkt. Zo heeft GGD Flevoland 5.600 vaccinaties gedaan, terwijl 35.000 jongeren daarvoor in aanmerking komen. Daarbij moet de kanttekening worden gemaakt dat de jongeren zich inmiddels in een andere provincie hebben kunnen laten vaccineren. Zij worden in de Flevolandse cijfers niet meegenomen.

Epidemoloog Joeri van Straalen van de GGD kan de lage belangstelling niet verklaren. "Wij zien dat ook in het Rijksvaccinatieprogramma dat de opkomst iets tegenvalt. Wij zitten onder het landelijke gemiddelde. Hetzelfde zien we nu tijdens de HPV-campagne. Vandaar is besloten om de bestaande campagne te verlengen tot en met 1 juni 2024."

Prik nu nog gratis
De prik is bedoeld voor jongeren die tussen 1996 en 2003 zijn geboren. Tussen de eerste en de tweede prik moet een periode van vijf maanden zitten. De eerste prik moet nog dit jaar worden gezet als de doelgroep zich gratis wil laten vaccineren. Tot juni 2024 zijn de inentingen nog gratis. Daarna kost een vaccinatie zo'n 200 euro.

Een injectie halen kan bij de GGD in Almere en Lelystad. De priklocatie in Emmeloord keert niet terug. Daar maakten te weinig inwoners gebruik van. Ook had de GGD problemen met de personele bezetting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel