Azc Luttelgeest mag vluchteling die woning weigerde wegsturen

FLEVOLAND • Do 2 november 2023 | 20:49 • Donderdag 2 november 2023 | 20:49

De 41-jarige Iraanse vluchteling die een aangeboden woning in Woerden weigerde, moet het azc Luttelgeest verlaten. Dat heeft de rechter donderdag beslist. Volgens de rechtbank heeft het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) er alles aan gedaan om een passende woning te regelen voor de man.

De vluchteling woont al negen jaar in Nederland en heeft sinds vijf jaar een tijdelijke verblijfsvergunning. In april van dit jaar werd een woning voor hem gevonden. De man kon een studio in Woerden krijgen met een woon- en slaapkamer van 20 vierkante meter, een aparte badkamer, keuken en hal.

Woning "niet passend"
De Iraniër vond die echter niet passend. "Ik wil graag een huis met een aparte slaapkamer, om tot rust te kunnen komen door al mijn psychische problemen." Daarnaast vind de man het ook niet fijn om naar Woerden te vertrekken. "Ik woon al jaren in Luttelgeest en heb hier al mijn kennissen en vrienden", zei de Iraniër eerder tijdens de zitting.

Het COA wil de man zo snel mogelijk weg hebben omdat de druk op de opvangcapaciteit hoog is. Er worden volgens de opvangorganisatie houtje-touwtje-oplossingen verzonnen en noodopvangplekken gecreëerd om iedereen te kunnen herbergen.

Volgens de regels mag het COA een bewoner van het azc wegsturen, als die een passende woonruimte weigert. De rechter vindt dat in dit geval ook terecht, de aangeboden woning was in haar ogen heel geschikt voor de Iraniër. Hij hoefde de ruimtes namelijk niet te delen en kon eventueel met een kamerscherm of andere afscheiding eenvoudig een aparte slaapkamer creëren, schrijft rechter in haar vonnis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel