Afvalzorg wil overleg over uitbreiding vuilstort Zeeasterweg na verzet omwonenden

LELYSTAD • Za 4 november 2023 | 10:29 • Zaterdag 4 november 2023 | 10:29

Van december tot maart kunnen omwonenden, en andere inwoners van Lelystad meepraten over de uitbreidingsplannen voor de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg. Afvalzorg wil de komende 15 tot 20 jaar restafval in Lelystad blijven storten. Het gaat om afval dat niet kan worden verbrand.

De vuilstort wordt niet groter dan de huidige 63 hectare, maar Afvalzorg wil wel de bestaande afvalheuvels ophogen van 15 meter nu naar uiteindelijk 35 meter. Hierdoor kan er vijf miljoen kubieke meter afval bij komen.

De afvalverwerker werkt al enkele jaren aan de plannen. Tegen de plannen is veel verzet van de boeren in de directe omgeving, bij inwoners van de aangrenzende woonwijk Landerijen en bij de politiek. Sommige partijen zijn er fel op tegen dat afval uit heel Nederland in Lelystad wordt gestort. Volgens Afvalzorg is dat onvermijdelijk, omdat er elders geen nieuwe stortplaatsen meer mogen worden geopend.

Boeren al jaren in onzekerheid
Afvalzorg is al jaren in gesprek met de eigenaren van twee boerderijen die het dichtste bij de vuilstort liggen. Die eigenaren gaven al in oktober 2021 aan graag duidelijkheid te willen over de toekomst van hun bedrijven. Afvalzorg zegt dat zij op dit moment nog steeds met de eigenaren en het Rijksvastgoedbedrijf in gesprek is om tot een oplossing te komen.

Volgens Afvalzorg kan het nog wel tot april 2026 duren, voordat de vergunning voor de uitbreiding wordt goedgekeurd.

Meepraten aan omgevingstafels
De provincie meldt nu dat Afvalzorg een uitgebreid overleg wil opstarten en zogeheten omgevingstafels wil opzetten. Daarin mogen betrokkenen meedenken over hoe de vuilstort zonder overlast kan uitbreiden. Tegelijk wordt een milieueffectrapportage opgestart, waarin alle gevolgen van de uitbreidingen worden onderzocht en beschreven.

Uiteindelijk besluit de gemeente Lelystad en de provincie over de uitbreiding. Het voornemen is om een convenant op te stellen waarin duidelijke afspraken staan over de voorwaarden voor de uitbreiding.

De provincie heeft al aangegeven dat de uitbreiding moet passen binnen de bestaande milieuregels voor de locatie Zeeasterweg. Dat moet voorkomen dat er stankoverlast in de omgeving ontstaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel