Waterschap heeft oplossing voor vissterfte bij gemaal De Blocq van Kuffeler

ALMERE • Ma 6 november 2023 | 7:07 • Maandag 6 november 2023 | 7:07

Er is een oplossing gevonden voor de tientallen dode vissen die jaarlijks bij het Almeerse gemaal De Blocq van Kuffeler worden aangetroffen. Waterschap Zuiderzeeland gaat verschillende maatregelen treffen om nieuwe vissterfte te voorkomen. De maatregelen vloeien voort uit onderzoek dat afgelopen zomer is gedaan naar het probleem.

Sinds 2017 worden er in het voorjaar regelmatig dode brasems aangetroffen bij het gemaal. Hengelsportvereniging Almere ontdekte dat de dieren gevangen komen te zitten in het gemaal en daarna sterven aan zuurstoftekort. Het onderzoek van Waterschap Zuiderzeeland heeft dat nu bevestigd.

Dode vissen bij het gemaal

Paaien in de polder
Het blijkt dat de brasems in april en mei vanuit het Markermeer richting het water in de polder willen, om daar te paaien. De vissen proberen de polder te bereiken via het gemaal, maar daar komen ze vast te zitten in zogenoemde persbuizen. Omdat er soms honderden vissen tegelijk in het gemaal zitten, daalt het zuurstofgehalte in de buizen en sterven de dieren uiteindelijk.

Waterschap Zuiderzeeland gaat de bemaling aanpassen om dit te voorkomen. Dat betekent dat het gemaal zolang mogelijk uit blijft, zodat de vissen niet naar binnen kunnen zwemmen. Als er wél bemaald moet worden, gebeurt dat meerdere keren achter elkaar zodat er regelmatig zuurstof binnenkomt. Daarnaast hangen er nu vier beluchters in de persbuizen om extra zuurstof toe te kunnen voegen.

Omleidingsroute is betere oplossing
Toch is dit geen definitieve oplossing, stelt ecoloog Marianne Wolfs van het waterschap. Het liefst zou het waterschap helemaal geen brasems in het gemaal zien. Daarom wordt onderzocht of er een eindje verderop een vispassage kan worden aangelegd, zodat de dieren op een andere manier naar de polder kunnen zwemmen.

Vissen sterven door zuurstoftekort

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel