Oud-agent voor de rechter om verzameling politiespullen: "Het is gewoon nostalgie"

ALMERE • Di 7 november 2023 | 7:33 • Dinsdag 7 november 2023 | 7:33

Politie-uniformen, handboeien en een gaspistool met een voorraadje knalpatronen. Uit nostalgie bewaarde een 55-jarige oud-politieman uit Almere een hele verzameling politiespullen. En dat mag niet, zegt justitie.

De Almeerder moest maandag voorkomen bij de rechtbank. Justitie eiste 45 dagen celstraf tegen hem, waarvan 30 dagen voorwaardelijk.

Huiszoeking
De politie stuitte in februari op de verzameling van de man. Dat gebeurde tijdens een doorzoeking van zijn woning in het kader van een politieonderzoek naar zijn zoon. In het huis werd de enorme verzameling aan politiespullen gevonden.

In de rechtbank vertelde de Almeerder dat hij een deel van de politiespullen met toestemming had mogen houden toen hij in 2011 door privéomstandigheden moest stoppen als agent. De rest zou hij bij een dumpwinkel hebben gekocht.

"Het is gewoon nostalgie."

— verdachte

Nooit kwade intentie gehad
Het vuurwapen had hij met de knalpatronen bij een Duitse webshop gekocht in de veronderstelling dat het om een alarmpistool ging.

De oud-agent benadrukte dat hij nooit enige kwade intentie had en dat de politiespullen en het wapen ook nooit waren gebruikt. Een deel, zoals de mutsen en de politielogo's, lag uitgestald in een vitrinekast.

"Het is gewoon nostalgie. Niet meer en niet minder", vertelde hij aan de rechter. Hij had de spullen gehouden of gekocht als herinnering aan zijn tijd bij de politie. Daar was hij nog steeds trots op. "Had ik het moeten inleveren? Ja. Maar ik vond het gewoon mooi."

Signaal naar de samenleving
Omdat justitie er ook van uitgaat dat de man geen verkeerde bedoelingen had, hoeft hij als het aan de officier van justitie ligt niet meer de cel in. Het onvoorwaardelijke deel van de geëiste gevangenisstraf zat hij al in voorarrest uit na zijn aanhouding. Maar er is volgens justitie wel een signaal nodig naar de samenleving, vandaar het voorwaardelijke deel van de eis.

De advocaat van de Almeerder vindt het allemaal overdreven. Volgens haar zijn de politiespullen ook gewoon te koop op internet en in dumpzaken. Alleen voor het bezit van het gaspistool is volgens haar een bekeuring op zijn plaats.

De rechtbank doet op 20 november uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel