Daklozenopvang overvol; Leger des Heils luidt de noodklok

ALMERE • Wo 8 november 2023 | 7:55 • Woensdag 8 november 2023 | 7:55

De opvang van daklozen in Almere loopt vol. Het Leger des Heils luidt daarom de noodklok en vraagt de gemeente om hulp.

''Er zijn mensen die al meer dan een jaar in de opvang zitten. Daar maak ik me grote zorgen over. Dat is niet goed. Hun leven staat stil, ze kunnen niets opbouwen'', zegt regiomanager Luc Tanja van het Leger des Heils.

De uiteindelijke oplossing is dat er meer betaalbare woningen komen, zegt Tanja. ''Maar dat duurt te lang. Voor nu zijn er meer opvangplekken nodig.'' Daarvoor heeft het Leger des Heils nu een beroep gedaan op de gemeenteraad.

Tanja ziet dat daklozen steeds langer in de opvang blijven. In 2020 stroomden daklozen gemiddeld na 91 dagen uit. In 2021 steeg deze termijn naar 141 dagen. ''Maar dat is een gemiddelde. Er zijn dus mensen die er nog veel langer zitten.''

Als een dakloze de opvang verlaat, is dat vaak omdat hij of zij onderdak heeft gevonden. Het is ook mogelijk dat ze beginnen aan een vervolgtraject, ze krijgen dan bijvoorbeeld verslavingszorg.

Tanja ziet ook dat veel mensen de langdurige opvang niet volhouden en daarom eerder vertrekken. "Wij zien hen dan geregeld terug voor een nieuw traject."

Het Leger des Heils schrijft in een brief aan de gemeente dat veel daklozen specifiekere hulp nodig hebben dan ze nu krijgen. Zij zien mensen die behoefte hebben aan een prikkelvrije omgeving of een plek waar geen drugs en alcohol worden toegestaan.

Daarnaast noemt Tanja de pilot ‘Housing First’, een vorm van begeleid wonen waarbij de cliënt een woning krijgt. Vanuit die basis krijgen cliënten vervolgens hulp bij het oppakken van hun ‘gewone leven’.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel