Waarom heel kunstzinnig Flevoland donderdag samenkwam in Dronten

DRONTEN • Vr 10 november 2023 | 6:11 • Vrijdag 10 november 2023 | 6:11

Videomakers, kunstenaars, theaterfanaten, zangeressen en zelfs grafisch vormgevers kwamen donderdag samen in de Meerpaal in Dronten. Er waren optredens, workshops en hier en daar een brainstormsessie. Maar bezoekers waren tijdens deze Cultuurmakersdag vooral in gesprek met elkaar.

Die gesprekken gingen o.a. over hoe ze samen de kunst en cultuur in Flevoland nog sterker kunnen maken. "Het is hier een vruchtbare bodem voor makers," vertelt medeorganisator Myriam Cloosterman. "We willen zorgen dat alle inwoners van Flevoland die hun talent willen ontwikkelen gewoon helemaal los kunnen gaan."

Wat mist er?
In de grote zaal van de Meerpaal waren verschillende stands te vinden van organisaties. Er lag bijvoorbeeld een grote kaart van Flevoland op de grond met hier en daar een vlaggetje. "We zijn hier met Flevolab en Kunstlink in beeld aan het brengen wat er al is én wat mist in Flevoland," vertelt een medewerker.

Op één van de vlaggetjes staat bijvoorbeeld dat er een kunstacademie mist in de provincie. Iemand anders vindt dat het openbaar vervoer beter geregeld moet worden, zodat het makkelijker wordt om naar verschillende theaters te gaan. Weer een andere bezoeker vindt het een goed idee om een kunstmuseum in Biddinghuizen te openen.

Talent
Na een muzikaal optreden van Luna Mae zijn er workshop over crowdfunden en amateurkunst versterken. En er gaat er ook één over talentontwikkeling op school. Ruth Koger van het Expertisecentrum Cultuureducatie Flevoland (FleCk) geeft de workshop. "Elk kind heeft een talent maar we weten niet altijd hoe je dat er uit haalt. Ik hoop dat bezoekers vandaag meenemen dat het niet moeilijk is om talent te stimuleren."

Cloosterman hoopt vooral dat na deze dag mensen elkaar makkelijker bellen om ideeën uit te wisselen en om samen te werken. "En dat we ons vaker laten horen naar de politiek om meer ruimte te maken voor kunst en cultuur. Het kan zoveel toevoegen."

Er waren ongeveer 150 aanmeldingen voor deze eerste editie van de Cultuurmakersdag, volgend jaar hoopt de organisatie op nog veel meer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel