Marktkraamverhuurder wil zijn loods in, waar 250 kilo coke lag

ZEEWOLDE • Do 9 november 2023 | 20:59 • Donderdag 9 november 2023 | 20:59

Zijn 40 jaar oude bedrijf wordt kapot gemaakt door de burgemeester van Zeewolde. Dat stelde de 55-jarige eigenaar van 'Fred Onderhoud' donderdag in de rechtbank in Utrecht. De eigenaar had de burgemeester voor de rechter gesleept.

Op 11 juli werd er 250 kilo cocaïne gevonden in de loods aan de Wulpweg in Zeewolde die 'Fred Onderhoud' huurt. De eigenaar van dit bedrijf werd toen een paar weken vastgezet. Hij is inmiddels weer op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet bepaald of de eigenaar vervolgd wordt in de drugszaak.

De burgemeester van Zeewolde deed de loods een half jaar op slot na de vondst van de drugs. De eigenaar maakte bezwaar tegen die sluiting. "Zijn loods staat vol met marktkramen", vertelde zijn advocaat in de rechtbank.

Wat is het verweer van de advocaat?
"Deze sluiting maakt iemand kapot die niets met cocaïne te maken heeft. Hij is gespecialiseerd in marktkramen en er zijn nu veel kerstmarkten. Hij verliest veel klanten als hij nu niet hun markten kan opbouwen", aldus de advocaat, die benadrukte dat er geen drugscriminelen naar de loods komen. Zelfs de eigenaar van het pand wil dat zijn huurder blijft, stelde de advocaat.

Maar burgemeester Gerrit Jan Gorter ziet dat anders. De verhuurder van de loods die zelf ook aan de Wulpweg woont zou al eens bedreigd zijn met een pistool. En bij zo'n hoeveelheid drugs, moeten automatisch meer mensen betrokken zijn, denkt de burgemeester.

Mag de ondernemer helemaal niet meer naar binnen?
De klager heeft al een keer de mogelijkheid gekregen om belangrijke spullen uit zijn loods te halen. Gorter wil dat nog wel een keer toestaan. Maar het gebruik van loodsen in het buitengebied door drugscriminelen is een groot probleem. Daarom is een sluiting van een half jaar redelijk, stelde de woordvoerder van de burgemeester.

De rechter kon niet direct beslissen over de sluiting van de loods. Zij beloofde snel uitspraak te doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel