De Kat draagt stokje over bij stabiel Leefbaar: "Het is een dolle boel"

ALMERE • Za 11 november 2023 | 8:02 • Zaterdag 11 november 2023 | 8:02

Dat een politieke overdracht best lastig kan zijn, merkt Marco de Kat van Leefbaar Almere. Hij is niet langer de fractievoorzitter. Op 1 november heeft hij het stokje doorgegeven aan Elian van Nunen, maar De Kat blijft wel voor de partij in de gemeenteraad. Zo'n overdracht is lastig in praktisch én emotioneel opzicht. Dat zegt De Kat in het tv-programma Het Gesprek.

Marco de Kat stelt zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 niet opnieuw verkiesbaar. Maar waarom heeft hij dan nu al het voorzitterschap van de fractie opgegeven? "Dat hebben we van tevoren zo bedacht. We dachten: als we Elian nu alvast voorop zetten dan kunnen mensen met ruime ervaring zoals ik, haar tot die tijd ondersteunen."

Politieke overdracht is lastig
De Kat vindt het lastig om het stokje door te geven. Praktisch én emotioneel. "Je hebt heel veel extra dingen niet meer te doen. En heel veel zaken zijn wel besproken, maar niet opgeschreven. Dat maakt het best lastig overdragen. En terwijl je aan het overdragen bent, merk je dat je dingen echt gaat loslaten. Het proces naar het einde van mijn politieke carrière wordt ingezet.''

De Kat is sinds 2005 actief voor Leefbaar Almere. In 2002 werd de partij in één klap de grootste, met negen zetels. Sinds die tijd is er veel veranderd, maar één ding niet: ''Het plezier is gebleven, het is een dolle boel bij ons. We zitten lekker in ons vel.''

Dat was aanvankelijk niet zo. "In de eerste periode liepen er allerlei mensen weg", vertelt De Kat. Al veranderde dat snel. "We zijn de enige partij in Almere die sinds 2006 in dezelfde samenstelling eindigt als we begonnen. We hebben onderweg geen weglopers."

Hoe je dat voor elkaar krijgt? "Door mensen te zoeken die bij elkaar passen, elkaar aanvullen en ook verschillend zijn. En die ook niet bang zijn om eens een keer op hun donder te krijgen. Je moet er niet één heel ambitieuze bij hebben of iemand die niet aan bod komt. Dat hebben we sinds 2006 goed op de rit."

Geen proteststemmers meer
In de achterban ziet De Kat dat er het een en ander is veranderd. "Vreselijke proteststemmers, die overal tegen zijn, zie ik niet meer zo in onze achterban. Wij zeggen: je mag wel ergens tegen zijn, maar dan kom je óf met een beter idee óf je houdt je mond. Dat is wel heel anders dan in het begin. Toen waren we overal tegen. We waren nieuw en we kwamen de wereld even veranderen. Dat gebeurt op punten wel, maar we zijn een land vol compromissen en samenwerking. Je moet ook bereid zijn en durven om iemand anders iets te gunnen."

Almere is in een paar jaar tijd hard gegroeid, maar volgens De Kat niet té hard. "Ik denk dat de stad voor heel veel mensen prima in orde is en dat ze hier tevreden wonen. Maar waar het om gaat, is dat de voorzieningen achter blijven. Er is te weinig nagedacht wat de stad nodig heeft."

De Kat neemt geen genoegen met een zesje. "Ik wil af en toe pieken naar een acht of een negen, misschien wel eens een keer een tien min. Want een tien lukt nooit. Wat voor stad willen we zijn? Daar gaat het om. En daar heb je af en toe voor nodig dat je piekt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel