Rechter of griffier voor de klas om les te geven over rechtspraak

LELYSTAD • Ma 13 november 2023 | 11:51 • Maandag 13 november 2023 | 11:51

Bij het MBO College in Lelystad staan deze week medewerkers van de rechtbank voor de klas. Studenten krijgen uitleg over het werk van rechters en griffiers en over de rechtspraak in het algemeen.

Koen de Meulder van Rechtbank Midden-Nederland zou het ook goed vinden als de studenten een keer een rechtszaak bijwonen. "Het lijkt mij beter dat ze met school een keer een zitting bijwonen, dan dat ze ooit voor de rechter moeten gaan verschijnen."

De gastlessen in Lelystad worden maandag en dinsdag gegeven door twee griffiers. Ze doen dat in het kader van de Week van de Rechtspraak. In Flevoland is het MBO College de enige school die zich voor de lessen heeft aangemeld. Zowel middelbare scholen als mbo-scholen kwamen ervoor in aanmerking.

Veel te leren
Jongeren zijn de doelgroep van de gastlessen omdat die groep de meeste kennis en ervaring over de rechtspraak kan opdoen. Ze krijgen er wel uitleg over bij maatschappijleer, maar het kan volgens De Meulder uitgebreider: "Het is niet dat je daar op de middelbare school heel vaak en heel lang bij stilstaat".

Tijdens de Week van de Rechtspraak houdt een aantal rechtbanken ook een open dag. Door andere prioriteiten is dat er dit jaar in Flevoland niet van gekomen. Het doel is om volgend jaar ook in de rechtbank in Lelystad een open dag te houden.

Wel op social media
Later deze week staan nog wel twee andere activiteiten op het programma. Een medewerker van het toezicht op bewindvoering geeft inzicht in zijn of haar werk via Instagram. Ook is er vrijdagmiddag een interview via Facebook met straf- en persrechter Anne Reitsma van de rechtbank Midden-Nederland. Kijkers kunnen dan live hun vraag stellen.

De Week van de Rechtspraak duurt tot en met vrijdag. Het thema van dit jaar is 'Open Deuren'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel