Energie van Flevoland wil mensen informeren over van het gas gaan: "Je kunt veel als collectief"

FLEVOLAND • Di 14 november 2023 | 6:40 • Dinsdag 14 november 2023 | 6:40

Hoe kun je als inwoner in een stad of dorp in Flevoland een collectief warmtenet opzetten? Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen waar warm water doorheen stroomt.

Meerdere partijen gebruiken het. Het onderwerp komt vanwege de hoge energieprijzen steeds vaker in beeld. Daarom bereidt de organisatie Energie van Flevoland haar leden hierop voor.

In 2050 moet ieder huishouden van het gas af, is het streven van de Rijksoverheid. Bij Energie van Flevoland zijn collectieve energiecoöperaties aangesloten. Volgens voorzitter Johanna Haanstra kunnen die collectieve coöperaties onafhankelijk advies geven of helpen bij het oprichten van een collectief. "Zodat mensen zelf een warmtenet kunnen opstarten bijvoorbeeld."

Cursus met experts
De leden volgen een cursus met diverse experts uit de energiewereld. Haanstra verwacht dat de komende vijftien tot twintig jaar nog ontdekkingen worden gedaan die het makkelijker moeten maken voor mensen om hun huis te verwarmen.

Nu al kunnen mensen zich zo goed mogelijk laten informeren, wanneer hun wijk van het gas af gaat. "Je kunt individueel kijken wat je wilt doen, maar ook collectief. En dat kan in de milieubelasting schelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel