Blauwtongvirus verspreidt zich verder: 21 nieuwe besmette bedrijven

FLEVOLAND • Di 14 november 2023 | 11:34 • Dinsdag 14 november 2023 | 11:34

Nog eens 21 veehouderijen in Flevoland zijn afgelopen week besmet geraakt met het blauwtongvirus. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal zijn nu 157 bedrijven in Flevoland getroffen door het virus.

De meeste bedrijven die besmet zijn geraakt, liggen in Noordoostpolder. Daar ligt het aantal nu op 68. In Zeewolde gaat het nu om 37 veehouderijen en in Lelystad 21. In Almere zijn nu 11 bedrijven getroffen door het virus.

Alleen op Urk meldt de NVWA nog geen besmetting, maar dat is slechts 'op papier' het geval. Volgens een medewerker van kinderboerderij De Stekplek zijn ook daar schapen ziek geweest door het virus. Een oude geit is op de boerderij zelfs aan blauwtong overleden.

Op de kaart hieronder zie je hoeveel bedrijven met besmette schapen er in jouw gemeente zijn.

Kleine mugjes
Het virus wordt overgedragen door kleine mugjes. Als een schaap besmet raakt, is het dier vaak niet meer te redden. Het virus tast de binnenkant van de bloedvaten aan. Er ontstaan zweren in de mond die extreem pijnlijk zijn. Als gevolg daarvan stoppen besmette schapen met eten.

Bij dieren die erg ziek zijn, kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen. In tegenstelling tot de vogelgriep hoeven dieren die ziek worden niet geruimd te worden.

Miljoenenschade
In heel Nederland is al op ruim 5300 bedrijven het virus vastgesteld. De Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) heeft een enquête gehouden onder leden die schapen- of rundveehouder zijn. In totaal hebben ruim 700 leden de vragenlijst ingevuld. Bijna alle invullers van de enquête staan positief tegenover vaccineren, alleen er is nog geen vaccin.

De schapen- en rundveehouders geven aan dat ze veel kosten moeten maken voor de zieke dieren. Het gaat dan om rekeningen van de dierenarts, maar ook om verlies omdat er dieren dood gaan. Verder ligt de afname van melkproductie tussen de 5 en 9 liter per dier per dag. Volgens LTO zijn ondernemers de wanhoop nabij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel