Voormalige Urker kotter vermist geraakt op weg naar nieuwe thuishaven in Congo

URK • Di 14 november 2023 | 14:03 • Dinsdag 14 november 2023 | 14:03

De voormalige Urker garnalenkotter UK-12, die drie maanden geleden is verkocht aan een kerkgemeenschap in Congo, is vermist geraakt voor de kust van West-Afrika. De kotter werd door een Nederlandse bemanning naar de nieuwe thuishaven gevaren.

Waar het schip nu is en hoe het met het Friese en Groningse bemanningslid gaat is onbekend, schrijft Omrop Fryslân. Er is al drie weken niets vernomen van de kotterbemanning.

Er waren in eerste instantie drie bemanningsleden aan boord. Twee mannen uit Harlingen, onder wie de schipper en één man uit Zoutkamp. Schipper Henk Visser is in Gambia van boord gegaan, omdat hij ziek werd.

De andere mannen, Corrie Zeilmaker uit Harlingen en Peter van der Molen uit Zoutkamp, zijn samen verder gegaan. Sinds 24 oktober is er niets meer van ze vernomen. De laatste positie die van het schip bekend is, is ten zuiden van Nigeria, zo'n 3.000 kilometer voorbij Gambia.

Kotter naar Congoleze kerk
De kotter is in augustus aangekocht door de Kimbanguïstische Kerk uit Congo. Vrouwen van deze kerk hebben er wereldwijd geld voor ingezameld. De aanschaf van het schip heeft een religieuze reden. Gelovigen van de Kimbanguïstische Kerk zeggen dat in 2023 alles in de wereld opnieuw zal beginnen. Dat geldt ook voor de voedselvoorziening. De kotter speelt daarbij een rol, door de bevolking van vis te voorzien.

We maakten in augustus de volgende reportage over de overdracht aan de Congoleze kerkgemeenschap:

Familie in spanning
Omrop Fryslân heeft geprobeerd in contact te komen met schipper Henk Visser. Hij is op dit moment in Afrika, in Kameroen, waar hij met een boot op zoek is naar het vermiste schip. Zijn vrouw zegt dat ook zij niet elke dag contact met hem heeft, omdat dat op de oceaan niet mogelijk is.

Familieleden van de bemanning zitten nu in spanning thuis, zegt Bennie Zeilmaker. Zijn broer is aan boord van de voormalige UK-12. "Het is een heel klein bootje in een hele grote oceaan." Er wordt nu met helikopters gezocht naar de kotter, zegt hij.

Raadsel
Het is niet duidelijk hoe het kan, dat het contact met het schip verloren is gegaan. "Er was nog genoeg brandstof aan boord", zegt de vrouw van Visser, hoewel anderen zeggen dat daar mogelijk een tekort aan was, "en de satelliettelefoon was ook niet leeg".

De UK-12 in 2015 met Urker bemanning

ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel