Oogst dreigt te mislukken door extreme regenval: "Het is één natte blubberzooi"

NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 november 2023 | 18:17 • Woensdag 15 november 2023 | 18:17

Opstaan en het weerbericht checken. Voor veel boeren in Flevoland is het momenteel het standaard ochtendritueel. Door de ongekende regenval van de afgelopen weken staan veel akkers blank waardoor oogsten van bijvoorbeeld aardappels, wortels of witlof nu geen optie is. Óf alle gewassen überhaupt nog goed van het land gehaald kunnen worden, wordt met de dag onzekerder.

Eén van de boeren die buienradar inmiddels kan drómen, is aardappelteler Joop Vedelaar in Nagele. Laverend tussen de plassen door betreedt hij zijn land om te kijken hoe het met de aardappels gesteld is.

Met de blote handen woelend door de modder haalt Vedelaar een paar exemplaren naar de oppervlakte. “Ik zie nog geen rot”, constateert de teler. "Maar wanneer we deze kunnen rooien en óf we deze kunnen rooien, dat vraagteken wordt steeds groter."

Natte grond belet het oogsten
Veel gewassen zijn klaar om geoogst te worden. Zoals ook de witlofwortels die een paar kilometer verderop worden geteeld. Het probleem zit 'm in het drijfnatte land waar ze in zitten. "Op het moment dat we met een rooimachine het land ingaan, zakt de machine weg door de nattigheid", legt teelmanager Erik Holtland uit. "Daardoor is rooien nu gewoon geen optie."

Vorst is de volgende bedreiging
Hoewel normaal gesproken de meeste gewassen in deze periode van het jaar allang van land zijn gehaald, hoeft er van een mislukte oogst nog geen sprake te zijn. Er kan volgens aardappelteler Vedelaar namelijk ook nog in januari of februari gerooid worden, al zal dan wel een deel verrot zijn. Het weer moet dan wel goed meewerken, het mag dan niet vriezen. "Vorst is onze grootste vijand", zegt hij. "Als de vorst komt, heb je niks meer te oogsten. Dat is voor ons niet leuk, maar voor de consument ook niet want dan gaan producten fors duurder worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel