Maag Lever Darm Stichting waarschuwt: "Almere heeft te weinig openbare toiletten"

ALMERE • Zo 19 november 2023 | 8:41 • Zondag 19 november 2023 | 8:41

Almere heeft te weinig openbare toiletten. Dat blijkt opnieuw uit het jaarlijkse onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in samenwerking met de HogeNood-app. Het tekort zou na het coalitieakkoord worden opgelost, maar dat is volgens de stichting nog niet gebeurd.

In het onderzoek worden alle gemeentes beoordeeld op 'toiletvriendelijkheid'. Almere staat op plek 218 van alle 342 gemeentes. De ranglijst is opgemaakt op basis van een aantal indicatoren waaronder het aantal inwoners per toilet, de toegankelijkheid en de spreiding over de gemeente.

Plan
Bijna twee jaar geleden begon het college aan een plan om in drukke voetgangersgebieden om de 500 meter een openbaar toilet te plaatsen. Ook moeten er in het stadshart minimaal twee wc's komen met de mogelijkheid kinderen en volwassenen liggend te verschonen. In de andere stadsdelen moet dit er minstens één zijn.

Ondanks de aangenomen motie van de SP is de positie van Almere op de ranglijst hetzelfde gebleven als vorig jaar.

Probleem
Ivo Thenon, woordvoerder van MLDS, zegt dat één op de vier mensen de deur niet uit durft omdat er geen (openbaar) toilet buitenshuis is. Dit is volgens hem vooral een probleem voor bijvoorbeeld mensen met incontinentieproblemen of mensen met maag- en/of darmproblemen.

"Er moet een plan vanuit de gemeente komen", zegt Thenon. De stichting kan het tekort zelf namelijk niet oplossen: "We hebben 342 gemeentes om te stimuleren, dus we kunnen niet alleen op Almere focussen."

Dit verhaal is gemaakt door Cynthia Wijnen. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel