Meeste Noord-Hollanders willen verdubbeling rijstroken op Markerwaarddijk

FLEVOLAND • Ma 20 november 2023 | 20:13 • Maandag 20 november 2023 | 20:13

Een meerderheid van de Noord-Hollanders vindt dat het Rijk geld moet vrijmaken om de weg over de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen te verdubbelen naar vier rijstroken. Dat blijkt uit cijfers van stemhulp Kieskompas. Het veiliger maken van de dijk is één van de regionale stellingen in het Noord-Hollandse Kieskompas.

De wens voor een veiligere dijk is het grootst bij inwoners van de regio West-Friesland, het gebied waar onder meer Hoorn, Medemblik en Enkhuizen toe behoren. Zestig procent van de West-Friezen wil dat de dijk meer rijstroken krijgt. Twintig procent vindt het niet nodig dat de dijk wordt aangepakt.

Uitgezoomd naar de hele provincie vindt nog altijd 43 procent van de Noord-Hollanders dat de dijk meer rijstroken moet krijgen. Daar staat tegenover dat 28 procent van de inwoners het niet belangrijk vindt.

Een verbreding zou de 26 kilometer lange Markerwaarddijk niet alleen veiliger maken, maar de weg van Enkhuizen naar Lelystad ook aantrekkelijker maken voor vervoerders die nu via Amsterdam of de Afsluitdijk omrijden. In West-Friesland zijn veel distributiecentra van grote ketens als Action, Deen en Lidl.

Den Haag maakte de afgelopen jaren geregeld duidelijk dat het aanpakken van de weg over de Markerwaarddijk geen prioriteit heeft.

Weet je nog niet zeker wat je gaat stemmen. En wil je het Flevolandse Kieskompas invullen? Dat kan hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel