Inwoners praten samen over Lelylijn: "Het duurt te lang, dan verlies je vertrouwen"

EMMELOORD • Wo 22 november 2023 | 6:40 • Woensdag 22 november 2023 | 6:40

Een boemeltje of misschien zelfs weer het plan voor een magneetzweefbaan van stal halen. Hoe dan ook, de Lelylijn moet er zo snel mogelijk komen. Dat was althans de conclusie op de eerste 'Bodempraat', die dinsdagavond in Emmeloord werd gehouden. Op die bijeenkomsten kunnen inwoners van Noordoostpolder hun hart luchten over een thema dat hen raakt

Ruim honderd mensen kwamen af op de bijeenkomst in 't Voorhuys in Emmeloord. Ze konden luisteren naar een inleiding van Zef Hemel van de Rijksuniversiteit Groningen die een historisch overzicht gaf van de lijn. Ook Stijn Lechner, projectdirecteur van de Lelylijn en Wim van Wegen van de initiatiefgroep Lelylijn kwamen aan de woord.

'Maar het ging vooral om de mening van 'gewone inwoners'. "We wonen hier in de polder op de bodem van de zee", zegt initiatiefnemer Peter Winkeler. "Tegelijkertijd willen we gesprekken hebben die tot de bodem gaan. Vandaar de naam Bodempraat.

'Het duurt te lang'
Niet alle deelnemers verwachten dat de Lelylijn er ook daadwerkelijk gaat komen. "Het duurt allemaal een beetje te lang en dan verlies je vertrouwen." zegt een oudere bezoeker. "Het begon met de magneetzweefbaan. Als die zou komen, dan zouden we hier 80.000 inwoners krijgen." Maar de magneetzweefbaan ging niet door.

Een andere man valt hem bij. "We zitten al jaren te wachten op een goede ontsluiting van Noordoostpolder voor onze kinderen die gaan studeren in Amsterdam of Groningen." Allebei vragen ze zichzelf af of ze het nog zullen meemaken dat de Leylijn komt. "Al zullen we niet direct een intercity krijgen, maar een boemeltje is voor mij al genoeg", grapt de man.

Inwoners van Noordoostpolder zien overigens liever niet dat er ook goederentreinen gaan rijden als de Lelylijn komt. "Het mag voor mij alleen personenvervoer worden", is de reactie van een bezoeker. "En natuurlijk hier in Emmeloord een treinstation."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel