Provincie wil zich niet binden aan extra natuurdoelen, Staten ontstemd over minister

FLEVOLAND • Wo 22 november 2023 | 19:24 • Woensdag 22 november 2023 | 19:24

De provincie is niet van plan om zich nu al te binden aan aanvullende afspraken met het Rijk op het gebied van natuur, waterkwaliteit, stikstof en landbouw. Flevoland wil geen blanco cheque afgeven voor nadere doelen, zolang het Rijk zelf nog niet eens weet wat die doelen worden.

Gedeputeerde Jan Klopman (BBB) zei woensdag in een Statencommissie dat de provincie volgende week een brief stuurt aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). De fracties in Provinciale Staten staan achter de brief.

Landelijk gebied
Flevoland is al maanden bezig met het Flevolands Programma Landelijk Gebied en heeft in juli een voorlopige versie ingediend bij het Rijk. Dat wil dat alle provincies zo'n plan maken. In het plan moet staan hoe ze het stikstofprobleem in hun gebied aanpakken, kwetsbare natuur verbeteren en de waterkwaliteit op orde brengen. Ook moeten de provincies aangeven hoe de landbouw de natuurdoelen gaan halen.

Flevoland was verrast dat zij eind oktober een brief ontving, waarin het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij vroeg om meer haast te maken met het indienen van concrete projecten. Minister Van der Wal wil al voor eind maart eerste voorstellen zien.

Die aanpak wekt verbazing in het provinciehuis. Flevoland wil de plannen voor het landelijk gebied juist samen met belanghebbenden opstellen, zoals boeren en natuurorganisaties. Dat moet garanderen dat er brede steun voor is. De meeste Statenfracties gaven aan dat Flevoland zich niet moet laten opjagen. Zeker als het nieuwe kabinet misschien met heel andere voorstellen komt.

Onbekende doelen
Het meest ontstemd is de provincie over het feit dat het ministerie nieuwe natuurdoelen wil opleggen, waaraan Flevoland zich nu al zou moeten verbinden. Doet de provincie dat niet, dan wil de minister mogelijk geen geld voor projecten geven. Maar welke doelen dat worden, kan het ministerie zelf nog niet eens zeggen.

Met die werkwijze zijn veel Statenfracties het niet eens: "Je nu vastleggen aan nieuwe doelen is een blanco cheque geven, dat is heel onverstandig", vatte het CDA het standpunt van veel fracties samen.

Gedeputeerde Jan Klopman deelde dat standpunt: "We willen geen blanco cheque geven. We willen de tijd hebben om het proces rond het programma landelijk gebied zorgvuldig te doen en plannen te maken die van 'onderaf' worden gesteund." De Gedeputeerde wil begin 2024 met Provinciale Staten over aanvullende doelen praten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel