Vrachtwagenchauffeur uit Emmeloord krijgt taakstraf voor ernstig ongeluk op A27

EMMELOORD • Do 23 november 2023 | 15:54 • Donderdag 23 november 2023 | 15:54

Een 56-jarige man uit Emmeloord heeft donderdag een taakstraf van 80 uur gekregen. Hij veroorzaakte op 19 april vorig jaar een ernstig ongeluk op de A27 in de buurt van Utrecht.

Op die bewuste dag rijdt de vrachtwagenchauffeur op de snelweg in de richting van knooppunt Rijnsweerd. Hij rijdt op rijstrook drie en verplaatst zich in een vloeiende beweging, zonder af te remmen, naar rijstrook zes. Daar rijdt een vrouw in een personenauto.

De vrachtwagenchauffeur ziet de auto niet en botst tegen de zijkant van de auto. Door de impact komt de auto van de vrouw in de tegengestelde richting op de meest linker rijbaan terecht. Daar ontstaat een tweede botsing met een andere auto. De vrouw loopt ernstige verwondingen op.

Dode hoek
De vrachtwagenchauffeur heeft geen voorrang verleend aan de auto van de vrouw toen hij van rijstrook wisselde. Volgens de rechtbank is het niet onwaarschijnlijk dat de auto gedurende de hele rijstrookwisseling in de dode hoek van de vrachtwagen zat.

Op camerabeelden is te zien dat de snelweg op het moment van het ongeval rustig was. De vrachtwagenchauffeur reed met cruisecontrol aan en minderde geen snelheid. Uit de verkeersongevallenanalyse wordt geconcludeerd dat de chauffeur per rijstrookwisseling ongeveer 5 seconden de tijd heeft genomen. Op zitting verklaarde hij dat hij de personenauto niet heeft gezien bij het wisselen van rijstrook vijf naar zes.

OvJ: "aanmerkelijk onoplettend rijgedrag"
De officier van justitie ging uit van zogenoemd 'aanmerkelijk onoplettend rijgedrag' en eiste daarom een taakstraf van 160 uur en dat de chauffeur een jaar lang niet mag rijden. Daar ging de rechtbank niet in mee. Hoewel de Emmeloorder niet goed oplette, is het niet zo dat hij ook aanmerkelijk onoplettend of onvoorzichtig reed.

Gevaarlijke verkeerssituatie
Wel vond de rechtbank dat de chauffeur een verkeerssituatie creëerde met kans op gevaar. Hoewel de verdachte geen voorrang verleende aan het slachtoffer, is niet gebleken dat de chauffeur andere verkeersfouten of verwijtbare gedragingen heeft begaan voorafgaand aan het verkeersongeval.

Er is daarom sprake van een lichtere mate van schuld. De man wordt veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel