Brandveiligheid bij een derde van de gebouwen niet in orde

FLEVOLAND • Ma 27 november 2023 | 6:36 • Maandag 27 november 2023 | 6:36

Maar liefst 35 procent van de gebouwen in Flevoland had vorig jaar ernstige tekortkomingen op het gebied van brandveiligheid. Dat staat in de jaarstukken van Brandweer Flevoland. Het gaat bijvoorbeeld om een brandmeldinstallatie die niet werkt. De brandweer controleert de panden van bijvoorbeeld de horeca, scholen, kantoren en bedrijven.

Het goede nieuws is dat bij bijna de helft van de controles helemaal geen fouten worden geconstateerd. In 16 procent van de gevallen is er sprake van beperkte overtredingen die niet of slechts weinig invloed hebben op de brandveiligheid.

Ernstige fouten
Van de gecontroleerde gebouwen heeft 35 procent ernstige tekortkomingen, die een onveilige situatie kunnen veroorzaken. Deze resultaten zijn overigens niet te vergelijken met die van eerdere jaren, omdat het toen nog niet zo precies werd bijgehouden.

Te hoog percentage
Brandweer Flevoland erkent dat 35 procent een zeer hoog percentage is, maar nuanceert de cijfers ook. Volgens specialist brandpreventie Marcel van Vliet moet binnen die 35 procent onderscheid gemaakt worden tussen acute en niet acute situaties.

Het eerste doet zich voor wanneer bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie in een hotel het niet doet. Dat moet onmiddellijk worden opgelost, anders wordt het pand gesloten.

Daarnaast zijn er de minder urgente overtredingen zoals noodverlichting die niet brandt of een deur die niet goed sluit. Ook dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, en daarom moet de eigenaar van het gebouw de tekortkomingen verhelpen. De brandweer voert een hercontrole uit om te toetsen of een onderkomen daarna wel aan de eisen voldoet.

Maatregelen
De brandweer hoopt het percentage met ernstiger tekortkomingen naar beneden krijgen door meer prioriteit te geven aan controles op panden waar de regels niet worden nageleefd. Daarnaast wordt er in campagnes aandacht gevraagd voor de brandveiligheid van gebouwen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel