Vier dagen les; scholen proberen lerarentekort op te lossen

ALMERE • Ma 27 november 2023 | 18:05 • Maandag 27 november 2023 | 18:05

Almeerse schoolbesturen overwegen een vierdaagse schoolweek in te voeren als noodmiddel voor het lerarentekort.

De besturen van van Stichting Almere Speciaal, Prisma, ASG, Taalcentrum Almere, Eduvier en SKO willen samen een oplossing vinden. Omdat het tekort alle scholen raakt, slaan zij de handen ineen. Dat laten de schoolbesturen weten in een brief aan de ouders.

'Mogelijk grote gevolgen'
De schoolbesturen zien het lerarentekort oplopen ten opzichte van vorig jaar. Om alvast voorbereid te zijn op de problemen, wordt samengewerkt en is de brief naar de ouders gestuurd. Volgens de besturen kan dit grote gevolgen hebben voor de leerlingen.

Als een leraar ziek is, wordt gekeken naar een vervanger. Maar het vervangen lukt niet altijd. Als noodoplossing wordt gekeken of groepen te combineren zijn. Ook kunnen klassen naar huis gestuurd worden om te werken. Een moeilijke beslissing, schrijven de schoolbesturen.

Nieuwe docenten lokken
De scholen hopen onder andere met extra geld het probleem de baas te worden. Geprobeerd wordt om nieuwe docenten op te leiden en naar de stad te lokken en daar te houden.

Ook wordt gekeken naar andere oplossingen, zoals de vierdaagse schoolweek of om onderwijsondersteuners voor de klas te zetten. Volgens de briefschrijvers zijn dit noodzakelijke noodoplossingen om het onderwijs door te laten gaan.

Geen optie
Ouders van basisschool de Archipel in Almere vinden zo'n vierdaagse schoolweek eigenlijk geen optie. vertelt een moeder van een leerling: "Ik vind vijf dagen onderwijs wel belangrijk, zeker vanaf groep 4, dan gaan ze een hoop leren."

Dat kinderen op de vijfde dag thuis schoolwerk moeten doen wordt ook ingewikkeld denkt ze: "Veel ouders werken met zijn tweeën en er zijn een hoop afleidingen, denk aan de televisie, telefoon, tablet. En ik vind niet dat je de verantwoording bij een kind van die leeftijd kan leggen om zelf huiswerk te doen."

De Almeerse scholen benadrukken dat de leerlingen op de vijfde dag niet vrij zijn, maar bijvoorbeeld les krijgen in muziek, sport of creatieve vorming.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel