Draagvlak voor kernenergie bij Flevolanders lager dan in veel andere provincies

FLEVOLAND • Di 28 november 2023 | 12:17 • Dinsdag 28 november 2023 | 12:17

Bijna een derde van de Flevolanders vindt dat er meer kernenergie gebruikt mag worden. Daarmee is het draagvlak in vergelijking met andere provincies laag. Alleen inwoners van Drenthe en Groningen zijn nog minder positief over deze energievorm. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de Flevolandse deelnemers aan het onderzoek weet een groot deel (bijna 25 procent) het nog niet hoe ze erover denken. Voor de rest vindt 13 procent van de Flevolanders dat er nu genoeg kernenergie is en bijna 15 procent wil juist minderen. 12 procent zegt helemaal geen kernenergie te willen.

Het onderzoeksbureau keek naar de meningen van meer dan 18.000 Nederlanders. Nederland kent op dit moment één werkende kerncentrale. Die staat in Borssele, in Zeeland. In die centrale wordt kernenergie omgezet in elektriciteit.

Er zijn plannen om in Borssele twee nieuwe kernreactoren te bouwen. De inwoners van die provincie zijn overigens het meest positief over kernenergie in Nederland. Veertig procent van hen vindt dat Nederland er meer gebruik van moet maken.

In onderstaande tabel zie je hoe de gevraagde inwoners van alle provincies denken over het gebruik van kernenergie in Nederland.

Minder fossiele energie
Volgens het onderzoek van het CBS wil een meerderheid van de Nederlanders minder fossiele brandstoffen of een totale stop van het gebruik daarvan. Er moet van hen meer gebruik worden gemaakt van wind- en zonne-energie, aardwarmte en waterkracht. Daarbij is de steun voor zonne-energie met 78 procent het grootst, gevolgd door windenergie met 69 procent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel