Snel rooien voor de vorst, 'het is echt mooi wortelweer'

NAGELE • Di 28 november 2023 | 18:13 • Dinsdag 28 november 2023 | 18:13

Lange tijd waren de akkers onbegaanbaar. Door alle regen veranderden akkers in blubbervelden. Met als gevolg dat boeren niet konden oogsten. Op deze mooie, droge dinsdag probeerden akkerbouwers met man en macht hun gewassen van het land te halen. Eén van hen is Gerwin Luimes uit Nagele. Samen met zijn broer runt hij daar een akkerbouwbedrijf.

"Het is echt mooi wortelweer", vertelt de boer. Hij rijdt met een wagen met kisten van de wortelrooier naar het erf. Daar worden de kisten van zijn kar gehaald en kan hij met lege kisten weer het land op. Luimes keek uit naar dit moment, want de nattigheid gooide telkens roet in het eten.

Gerwin Luimes op het drassige land

Vorst in aantocht
Luimes begon de dag met acht hectare wortels in de grond. De boeren werken hard om al deze wortels te rooien, want het volgende probleem dient zich al weer aan. "Hebben we nattigheid, krijgen we nu weer vorst", vertelt de boer.

Als het bij wortelen en aardappelen vriest, kan het gewas beschadigd raken. Vriest het heel hard dan kan het gewas zelfs helemaal kapot gaan. De wortelen die met strenge vorst in de grond blijven zitten moeten dan als verloren worden beschouwd. Voor de boer is dat een financiële tegenslag. Daarom wordt nu alles uit de kast gehaald om maar te rooien.

'Verhaal van het jaar'
Gerwin Luimes kon nog net een wortelrooier huren. Ze werken hard door om voor donderdag alles er uit te hebben. Die nacht gaat het hard vriezen.

Na de wortelen, wil de boer ook een rest aardappelen rooien. Daar is het nu eigenlijk nog te nat voor. Luimes vertelt dat nu de grenzen maar een beetje verlegd worden. Je gaat gewoon. Je gaat het proberen. Als het ook maar een eventjes een klein beetje gaat, ga je door. Dat is het verhaal van dit jaar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel