Lelystedeling stalkt vriendin en volgt haar naar meerdere plekken, moet weer cel in

LELYSTAD • Wo 29 november 2023 | 5:33 • Woensdag 29 november 2023 | 5:33

Een 20-jarige Lelystedeling moet weer terug naar de gevangenis. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald. De man wordt een waslijst aan misdrijven verweten. Toch mocht hij dit voorjaar zijn cel verlaten, omdat de rechtszaak nog een tijdje op zich liet wachten. Hij hield zich echter niet aan de afspraken en verdwijnt daarom opnieuw achter de tralies.

De verdachte werd vorig jaar november opgepakt voor van alles en nog wat. Vorig jaar zomer zou hij zijn vriendin ernstig hebben gestalkt, door haar op te zoeken bij haar ouders en op haar werk. Ook benaderde hij vrienden, familie en collega’s van haar.

Mishandeling
In juli vorig jaar zou hij de jonge vrouw hebben mishandeld. Volgens de aangifte schopte hij haar, greep hij haar bij de keel en gooide haar op de grond. Ook zou hij haar moeder hebben uitgescholden.

Daarnaast schreef hij nare berichten over de familie van zijn vriendin op Facebook. In juli vorig jaar dreigde hij seksueel getinte filmpjes van zijn ex-vriendin op social media te plaatsen als zij aangifte tegen hem zou doen. Ook verdenkt de officier van justitie hem van het bezit van cocaïne en heroïne.

Oplichten
Een jaar eerder begaf de jonge man, die toen net 19 jaar was, zich op het oplichterspad. Hij zou in Halsteren bijna 10.000 euro hebben gepind met een pas van iemand anders. In Dinteloord, Emmen en Marknesse lichtte hij opnieuw mensen op, door zich voor te doen als een bankmedewerker. Hij maakte in totaal bijna 20.000 euro buit.

Ontwijken van behandeling
Na een psychiatrisch rapport eerder dit jaar mocht de Lelystedeling zijn cel verlaten, maar dan moest hij zich wel psychisch laten behandelen. Dat heeft hij niet gedaan. Toen de Reclassering adviseerde hem jeugdtbs op te leggen, verbrak hij het contact met hen. Ook was hem opgelegd dat hij bij elke zitting aanwezig moest zijn. Maar dinsdag liet hij dat afweten.
Zijn advocaat kon het woord voor hem voeren, maar wist niet waar hij was.

Meerdere getuigen opgeroepen
De aanklager maakt zich ernstig zorgen over de verdachte en gaat er werk van maken om hem te vinden: ‘’Hij staat gesignaleerd maar blijft tot nu toe onder de radar.” Zijn advocaat vond dat nogal overtrokken, omdat er volgens haar geen aanwijzingen zijn dat het mis gaat met haar cliënt. Ook verzocht ze de rechtbank vier getuigen op te roepen.

Het gaat onder meer om zijn ex-vriendin en haar moeder die belastend over de Lelystedeling hebben verklaard. Zij worden in januari gehoord. Daarna zal zo spoedig mogelijk de inhoudelijke behandeling volgen. Ook zal de psychiater die hem heeft onderzocht, worden opgeroepen om te getuigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel