Joods lichtjesfeest Chanoeka wordt groter gevierd dan ooit

FLEVOLAND • Wo 29 november 2023 | 5:11 • Woensdag 29 november 2023 | 5:11

Het Joodse lichtjesfeest Chanoeka wordt in Flevoland groter gevierd dan ooit. Dat zegt rabbijn Moshe Stiefel van de Joodse gemeenschap in Almere. Het feest duurt acht dagen.

"In een tijd waarin er veel duisternis, negativiteit en haat is, wil de Joodse gemeenschap precies een tegenovergesteld signaal afgeven. Het gaat om licht in de duisternis", zegt de rabbijn.

Dat Stiefel oproept om Chanoeka dit jaar overal juist uitbundig te gaan vieren komt onder meer voort uit het grote conflict tussen Israël en Hamas. "We zien hoe daar wereldwijd op wordt gereageerd", zegt de rabbijn. Toch is hij niet bang dat de vieringen in Flevoland verstoord zullen worden door demonstranten.

Beveiliging
Bij de openbare vieringen in Lelystad en Almere is er volgens Stiefel voldoende beveiliging aanwezig. "We zijn alert, maar we zijn niet bang", voegt hij er aan toe.


"Chanoeka vertegenwoordigt het idee van licht in de duisternis", zegt hij. Als je tegen duisternis vecht moet je dat volgens de rabbijn op een positieve manier doen. "Het gaat om extra uitstalen van liefde, positiviteit, licht en eenheid". Daarom moet het lichtfeest volgens de rabbijn juist groots in het openbaar worden gevierd. Hij wil daarmee laten zien dat angst hen niet tegenhoudt.

7 december
De eerste dag is op donderdag 7 december en wordt gevierd voor het stadhuis van Lelystad. Op de zevende dag is er een viering voor het stadhuis van Almere.

De burgemeesters van beide steden spelen een belangrijke rol. Zij zijn uitgenodigd om een kaars aan te steken van een grote Joodse kandelaar die voor de stadhuizen staat opgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel