Gasverbruik van woningen in Flevoland vorig jaar fors omlaag

FLEVOLAND • Wo 29 november 2023 | 11:18 • Woensdag 29 november 2023 | 11:18

Flevolanders zijn vorig jaar flink minder gas gaan verbruiken dan in het jaar ervoor. Gemiddeld daalde het gasverbruik van woningen in alle gemeentes in de provincie met 21,4 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De grootste besparing was in Zeewolde. Daar verminderde het gemiddelde gasverbruik met 23,3 procent, maar Zeewolde wordt op de voet gevolgd door Dronten. In die gemeente werd 22,7 procent minder gas verbruikt. In Noordoostpolder is een daling van 22,2 procent en op Urk gaat het om 21,5 procent. Lelystedelingen gebruikten vorig jaar 21,3 procent minder gas. In Almere is de daling het laagst met 17,4 procent.

Aardgasverbruik Almere laagste van Nederland
Ondanks de relatief kleine daling, heeft Almere wel het laagste gebruik van aardgas onder particulieren in heel Nederland. Als oorzaak noemt het CBS het gebruik van stadswarmte in Almere en het feit dat in stedelijke gebieden minder aardgas wordt verbruikt dan in andere delen van het land.

Ook minder elektriciteit verbruikt
Flevolanders gebruikten vorig jaar ook minder elektriciteit, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Het gaat om een gemiddelde besparing van 5,3 procent. Ook wat elektriciteitsverbruik betreft is de grootste daling in Zeewolde te zien. Het gaat om een afname van 6,5 procent.

Op onderstaande kaart zie je het gemiddelde gasverbruik van woningen vorig jaar in jouw gemeente. Als je op jouw gemeente klikt, zie je ook de daling van het elektriciteitsverbruik.

Oorlog oorzaak
Gemiddeld werd er in heel Nederland vorig jaar bijna 22 procent minder gas verbruikt door particulieren. Volgens het CBS is de oorzaak de oorlog in Oekraïne, en de stijging van de energieprijzen als gevolg daarvan. Sommige mensen lieten hun verwarming uit of stelden hem minder hoog in, uit angst voor een hoge energierekening. Op het hoogtepunt lag de gasprijs op 345 euro per megawattuur. Inmiddels zijn de energieprijzen weer gedaald.

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met lokale omroep 1Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel