Rechtszaak uitgesteld na fout OM, verdachte op vrije voeten

LELYSTAD • Wo 29 november 2023 | 14:04 • Woensdag 29 november 2023 | 14:04

Een man van 19 uit Lelystad erkent betrokken te zijn geweest bij een diefstal vorig jaar december in zijn woonplaats, maar stond naar eigen zeggen alleen op de uitkijk toen het gebeurde. Bij de diefstal werd een man naar een huis gelokt met een Marktplaats-advertentie. Toen hij daar aankwam, werd er een vuurwapen op zijn hoofd gezet. Daarnaast werd er een mes getoond en kreeg de man klappen.

De verdachte Lelystedeling zat hiervoor vast in voorarrest, maar mag nu de rest van zijn zaak in vrijheid afwachten. Toen woensdag de rechtszaak onverwachts werd doorgeschoven naar begin februari, vroeg de man of hij de cel uit mocht.

Rechtszaak niet door
Het Openbaar Ministerie had het slachtoffer ten onrechte laten weten dat de zaak geseponeerd was. Pas dinsdag kreeg die te horen dat er toch een rechtszaak was en dat was voor hem te laat om binnen een dag zijn schadeclaim voor te bereiden.

Het slachtoffer moest bij de diefstal zijn telefoon met pincodes, portemonnee, sleutel en 30.000 euro aan bitcoins afstaan. Dat hij niet te horen kreeg dat er toch een rechtszaak was noemt de officier van justitie een grote fout. Daar bied ik mijn excuses voor aan."

Zij vond, net als het slachtoffer, dat de rechtszaak zo niet verder kon, omdat hij nou eenmaal het recht heeft een goed onderbouwde claim in te dienen. En daar was de rechtbank het mee eens.

Wake-upcall
"Heel teleurstellend", vond de verdachte. Want hij wil wel graag zijn leven weer gaan oppakken en verder met zijn opleiding. "Ik wil eindelijk wel eens weten wat er nu met mij gaat gebeuren." Moeilijkheid is alleen dat hij al twee keer eerder uit voorarrest werd vrijgelaten en zich toen niet aan de voorwaarden hield.

Daardoor werd hij steeds opnieuw opgesloten. "Ik zag het in het begin allemaal een beetje als een grap. Maar toen ik in september opnieuw de cel in moest, was dat wel een wake-upcall voor mij. Nu wil ik wel mijn best ervoor doen."

Vuurwapen onder matras
De officier zag dat niet zitten. Volgens haar maakt de man zijn rol in de diefstal kleiner dan hij is. In afgetapte telefoon gesprekken zou hij namelijk hebben gezegd dat hij wel degelijk heeft geslagen. En hij ging dus al twee keer eerder de fout in op vrije voeten. "Sterker nog, hij had gewoon een vuurwapen onder zijn matras liggen alsof het niks is."

De rechtbank besloot hem echter tegemoet te komen onder strikte voorwaarden. Zodra hij die overtreedt, wordt hij weer opgesloten. "Het uitstel van deze rechtszaak is volledig buiten uw schuld. Daarom geven we u toch nog een laatste kans."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel